10 intrări

22 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BRUMĂREÁ, brumărele, s. f. Numele a două plante erbacee ornamentale cu flori diferit și viu colorate și cu miros plăcut (Phlox paniculata și drummondi).Brumă + suf. -ărea.

BRUMĂREÁ, brumărele, s. f. Numele a două plante erbacee ornamentale cu flori diferit și viu colorate și cu miros plăcut (Phlox paniculata și drummondi).Brumă + suf. -ărea.

BRUMĂREÁ, brumărele, s. f. (Mai ales la pl.) Plantă erbacee cu flori roșii-violete și cu miros plăcut, cultivată în grădini ca plantă ornamentală (Phlox paniculata); scînteiuțe.

BRUMĂREÁ, brumărele, s. f. Plantă erbacee ornamentală cu flori roșii-violete și cu miros plăcut (Phlox paniculata). – Din brumă1 + suf. -ărea.

BRUMĂREÁ ~éle f. pl. Plantă erbacee decorativă, cultivată pentru florile sale roșii-violete, plăcut mirositoare; scânteiuțe. /brumă + suf. ~ărea

brumăréle f. pl. (d. brumă. Sing. -eá saŭ -ică nu e uzitat, ca și zorele). O plantă ornamentală originară din America de Nord (phlox paniculata).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

brumăreá s. f., art. brumăreáua, g.-d. art. brumărélei; pl. brumăréle, art. brumărélele

brumăreá s. f., art. brumăreáua, g.-d. art. brumărélei; pl. brumăréle


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

BRUMĂREÁ s. (BOT.; Phlox drummondi și paniculata) (reg.) rotocoale (pl.), sămăchișă, scânteiuță, scaunul-Domnului.

BRUMĂREA s. (BOT.; Phlox drummondi și paniculata) (reg.) rotocoale (pl.), sămăchișă, scînteiuță, scaunul-Domnului.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PHLOX L., BRUMĂRELE, SCÎNTEIUȚE, fam. Polemoniaceae. Gen originar din America de N, și U.R.S.S., cca 58 specii, erbacee sau subfrutescente, vivace, mai rar anuale, erecte sau repente. Frunze întregi, la baza plantelor, opuse, spre vîrf alterne, sau toate opuse. Flori de diferite culori (caliciu cu 5 sepale, tubulat sau campanulat, corolă întinsă, tub floral subțire, lung, petale egale, nedentate, dentate sau crestate, 5 stamine care nu ies din floare, intercalate la distante diferite, ovar cu 3 loji, fiecare cu 1-5 ovule) dispuse în corimb. Capsulă ovată cu 3 clape.

BRUMĂRELE (< brumă) s. f. Plante erbacee ornamentale din genul Phlox, răspîndite în general în America de Nord, cu frunze întregi, flori purpurii, roz, albe sau liliachii, dispuse în panicul, și cu fructe capsule.

Phlox amoena Sims. Specie care înflorește primăvara. Flori roz, purpurii sau albe. Este o plantă păroasă, cca 25 cm înălțime. Frunze liniare, înguste.

Phlox bifida Beck (syn. P. stellaria Gray). Specie care înflorește primăvara. Flori albe sau violete-pal, petale înguste în formă de stea, dispuse în mici ciorchini. Frunze liniare, păroase, 3-5 cm lungime.

Phlox divaricata L. (syn. P. canadensis Sweet). Specie care înflorește primăvara-vara devreme. Flori albastre-lavand dispuse în corimb. Frunze oblonge, cca 5 cm lungime, 2 cm lățime. Tulpini de cca 30 cm înălțime. Pentru borduri și grădini alpine, în loc umed, parțial umbrit.

Phlox douglasii Hook. Specie care înflorește primăvara-vara, înflorire liberă. Flori albe, roz, mov, albastre-lavand etc., formează covoare mari, frumoase. Plantă înaltă de 10- 20 cm. Se folosește mai ales în grădini alpine.

Phlox drummondii Hook. Specie care înflorește vara. Flori numeroase, cărămizii, roșii, mov cu diferite pete albe, parfumate (caliciu cu 5 dinți acuminați, corolă cu tul) lung și limbul întins cu 5 lobi), grupate în corimb terminal pe tulpină. Plantă anuală, glandulos-păroasă. Tulpină ramificată, pînă la 50 cm înălțime. Frunze lanceolate sau alungit-eliptice.

Phlox maculata L. Specie care înflorește vara. Flori, de la roșii-purpurii deschis, pînă la albe cu baza violetă. Frunze, de la liniare la ovate, opuse, glabre, groase, punctate, cca 10 cm lungime, 2 cm lățime. Plantă perenă, 45-90 cm înălțime, pătată cu roșu.

arată toate definițiile

Intrare: Phlox (gen de plante)
Phlox (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
 • Phlox
Intrare: brumărea
brumărea substantiv feminin
substantiv feminin (F151)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • brumărea
 • brumăreaua
plural
 • brumărele
 • brumărelele
genitiv-dativ singular
 • brumărele
 • brumărelei
plural
 • brumărele
 • brumărelelor
vocativ singular
plural
Phlox drummondi biologie
compus
 • Phlox drummondi
Phlox paniculata park  nomenclatura binară
compus
 • Phlox paniculata
Intrare: Phlox amoena
compus
 • Phlox amoena
Intrare: Phlox bifida
compus
 • Phlox bifida
Intrare: Phlox divaricata
Phlox divaricata park  nomenclatura binară
compus
 • Phlox divaricata
Intrare: Phlox douglasii
Phlox douglasii park  nomenclatura binară
compus
 • Phlox douglasii
Intrare: Phlox drummondii
Phlox drummondii park  nomenclatura binară
compus
 • Phlox drummondii
Intrare: Phlox maculata
compus
 • Phlox maculata
Intrare: Phlox paniculata
Phlox paniculata park  nomenclatura binară
compus
 • Phlox paniculata
Intrare: Phlox subulata
compus
 • Phlox subulata

brumărea Phlox Phlox drummondi Phlox paniculata

 • 1. Numele a două plante erbacee ornamentale cu flori diferit și viu colorate și cu miros plăcut (Phlox paniculata și drummondi).
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: scânteiuță

etimologie:

 • Brumă + sufix -ărea.
  surse: DEX '09 DEX '98