4 intrări

4 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PAPHIOPEDILUM Pfitz., PAFIOPEDILUM, fam. Orchidaceae. Gen originar din India, Arhipelagul Malaez pînă la Noua Guinee, spre nord pînă în China, spre sud pînă pe I. Iawa, cca 45 specii, perene, fără tulpină, de obicei terestre. Frunze verzi sau marmorate, în faza de mugur pliate. Din mijlocul lor pornește pedunculul floral, fără internodii, de regulă cu o singură floare, lobul cu marginea erectă, rareori rulată.

Paphiopedilum bellatulum Pfitz. Specie care înflorește primăvara. Flori cărnoase, albe cu pete roșii-purpur, diametrul de 5-6 cm, pe un peduncul foarte scurt. Frunze cărnoase, pe partea inferioară roșii purpur, pe cea superioară verzi-închise cu pete mai deschise.

Paphiopedilum fairrieanum Pfitz. Specie care înflorește toamna. Flori cu diametrul de 7-8 cm, petala exterioară (stindard) în formă de coif albicios-verde, cu dungi violet, cele interioare cu vîrfurile ridicate, galbene-albe cu dungi violet. Labei maro-verde cu nervuri purpur. Peduncul, 16-22 cm înălțime. Frunze verzi.

Paphiopedilum philippinense Pfitz. (syn. Cypripedium laevigatum Batem.). Specie care înflorește primăvara-vara (petala exterioară, stindardul, lată, gălbuie, cu dungi maro-purpur, cele interioare răsucite, pendente, lungi de 12-14 cm, la bază gălbui și cu negi, pubescente pe margine, spre vîrf maro-violete, label galben cu dungi maro-verzi), 5 flori, pe un peduncul de 0,55 m înălțime. Frunze verzi, pieloase, lucioase.

Intrare: Paphiopedilum (gen de plante)
Paphiopedilum (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Paphiopedilum
Intrare: Paphiopedilum bellatulum
Paphiopedilum bellatulum park  nomenclatura binară
compus
  • Paphiopedilum bellatulum
Intrare: Paphiopedilum fairrieanum
Paphiopedilum fairrieanum park  nomenclatura binară
compus
  • Paphiopedilum fairrieanum
Intrare: Paphiopedilum philippinense
Paphiopedilum philippinense park  nomenclatura binară
compus
  • Paphiopedilum philippinense