4 definiții pentru Nash


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

NASH [næʃ], John (1752-1835), arhitect și antreprenor englez. Cel mai important urbanist britanic al timpului său. Promotor al construcțiilor metalice. A aderat fie la tendințele clasice neopalladine, fie la cele legate de experiențele primului eclectism stilistic (Biserica All Souls, la Londra, pavilionul regal de la Brighton – capodopera sa). Rol esențial în sistematizarea urbanistică a vastei arii a Capitalei engleze: a trasat Regent’s Street și a construit terase în Regent’s Park.

NASH [næʃ], Johnny (pe numele adevărat John Lester N.) (n. 1940), cântăreț american Evoluează ca actor, cântăreț și chitarist. Contribuie la popularizarea în Europa a muzicii reggae („I Can See Clearly now”, „Stir it Up”).

NASH [næʃ], Graham (n. 1942), interpret britanic de rock. A cântat cu mai multe trupe britanice (Hollies). În 1968 se stabilește în S.U.A., unde constituie, împreună cu alți trei muzicieni, grupul „Crosby, Nash and Young”. Mai cântă solistic și în duet cu D. Crosby. Discografie selectivă: „Songs for Beginners”, „Wind on the Water”, „Innocent eyes”.

NASH [næʃ], John F. (n. 1928), matematician american. Prof. la univ. Princeton. Studii asupra aplicării teoriei jocurilor la analizele interacțiunilor economice, cu numeroase aplicații în analiza microeconomică. Premiul Nobel pentru economie (1994), împreună cu J. Harsanyi și R. Selten.

Intrare: Nash
Nash
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.