8 intrări

58 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

COCOS s. m. (În sintagmele) Nucă de cocos = fructul cocotierului, al cărui suc lăptos se întrebuințează ca hrană și a cărui coajă este folosită în industrie. Lapte de cocos = sucul lăptos al nucii de cocos. Ulei de cocos = substanță grasă obținută prin presarea miezului uscat al nucii de cocos. Unt de cocos = ulei de cocos supus rafinării și dezodorizării, folosit în alimentație. – Din germ. Kokos.

NUC, nuci, s. m. 1. Pom fructifer originar din Asia, cu coroană bogată, cu frunze penat-compuse, având un miros pătrunzător și din care se extrag substanțe tanante și coloranți, cu fructe drupe cu semințe comestibile și cu lemn de calitate superioară folosit la fabricarea mobilelor (Juglans regia). 2. Lemn de nuc (1) folosit pentru fabricarea mobilei. – Din nucă (derivat regresiv).

NUC, nuci, s. m. 1. Pom fructifer originar din Asia, cu coroană bogată, cu frunze penat-compuse, având un miros pătrunzător și din care se extrag substanțe tanante și coloranți, cu fructe drupe cu semințe comestibile și cu lemn de calitate superioară folosit la fabricarea mobilelor (Juglans regia). 2. Lemn de nuc (1) folosit pentru fabricarea mobilei. – Din nucă (derivat regresiv).

NUCĂ, nuci, s. f. 1. Fructul nucului (1). ◊ Expr. A se potrivi (sau a se lovi, a se nimeri) ca nuca-n perete = a nu se potrivi deloc. ♦ Miezul comestibil de nucă (1). 2. Compuse: nucă-de-cocos = fructul comestibil al cocotierului. Nucă vomică = nume dat semințelor mature ale unui arbust tropical care conțin stricnină. 3. Piesă formată dintr-o tijă metalică terminată cu un cap sferic, servind la realizarea unor articulații la mașini. – Lat. nux, -cis.

NUCĂ, nuci, s. f. 1. Fructul nucului (1). ◊ Expr. A se potrivi (sau a se lovi, a se nimeri) ca nuca-n perete = a nu se potrivi deloc. ♦ Miezul comestibil de nucă (1). 2. Compuse: nucă-de-cocos = fructul comestibil al cocotierului. Nucă vomică = nume dat semințelor mature ale unui arbust tropical care conțin stricnină. 3. Piesă formată dintr-o tijă metalică terminată cu un cap sferic, servind la realizarea unor articulații la mașini. – Lat. nux, -cis.

cocos sm [At: DRĂGHICI, R. 139/3 / V: coc, coco, ~cus / Pl: (rar) ~oși / E: ger Kokos] 1 (Îs) Nucă de ~ Fruct al cocotierului, al cărui suc lăptos se întrebuințează ca hrană și a cărui coajă este folosită în industrie. 2 (Îs) Lapte de ~ Suc lăptos al nucii de cocos. 3 (Îs) Ulei de ~ Substanță grasă obținută prin presarea miezului uscat al nucii de cocos. 4 (Îs) Unt de ~ Ulei de cocos supus rafinării și dezodorizării, folosit în alimentație.

nuc sm [At: ST. LEX. 170 / V: (îvr) noc / Pl: nuci / E: drr nucă] 1 Pom fructifer originar din Asia, cu coroana bogată, flori monoice și frunze penat-compuse, având un miros pătrunzător, din care se extrag substanțe tanante și coloranți, fructe drupe cu miez comestibil (Juglans regia). 2 (Îs) ~ american (sau negru) Varietate de nuc (1) originară din America de Nord, cu lemnul negru, poros (Juglanus nigra). 3 (Îs) ~ (american) cenușiu Varietate de nuc (1) cultivată mai ales ca arbore ornamental (Juglans cinerea). 4 (Îs) ~ alb Varietate de nuc (1) cultivată pentru lemnul său (Carya alba). 5 (Reg; îc) ~-de-mare Castan (Castanea vesca). 6 Lemn de nuc (1) folosit la fabricarea mobilei.

nu sf [At: (cca 1705) GCR I, 357/6 / Pl: nuci, (reg) nuce / G-D: nucii, (înv) nucei, (reg) nuchii / E: ml nux, -cis] 1 Fruct de nuc (1), alcătuit dintr-un miez comestibil, închis într-o coajă lemnoasă, acoperită de o coajă cărnoasă verde care la maturitate se usucă și crapă. 2 (Îe) Când o face plopul nuci și răchita mere dulci Niciodată. 3 (Îe) A se potrivi sau a se nimeri, (pop a se lovi, a se lipi) ca ~ca în perete (sau, rar, în gard) A nu se potrivi deloc. 4 (Lsg; folosit ca nume de materie) Miez comestibil de nucă (1). 5 (Reg) Găoace de nucă (1). 6 (Lpl; îcs) În ~ Joc de copii nedefinit mai îndeaproape. 7 (Îc) ~-de-cocos sau (înv) nuca-cocului Fruct comestibil al cocotierului. 8 (Îrg) ~-de-mare sau ~-de-mușcată, ~-tămâioasă Nucșoară (2). 9 (Îc) ~-galică sau ~-de-stejar, (reg) ~-de-goron Gogoașă de ristic. 10 (Îc) ~-americană sau ~-de-America Semințe comestibile ale arborelui Bertholletia excelsa, care crește în regiunea tropicală din America de Sud. 11 (Rar; îc) ~-amară Migdală. 12 (Reg; îc) ~-de-mare Castană. 13 (Îc) ~-vomică Semințe mature ale arborelui tropical turta-lupului, care conțin stricnină. 14 (Trs; pex; îc) ~-de-lac Cornaci (Trapa natans). 15 (Reg; pan) Parte la piciorul dinapoi al calului, situată dedesubtul șoldului și în imediata apropiere a acestuia. 16 (Atm; reg; pan; îs) ~ca genunchiului Rotulă. 17 (Atm; reg; pan; îs) ~ gâtului Ceafă. 18 (Pan) Piesă formată dintr-o tijă metalică terminată cu un cap sferic, care servește la realizarea articulațiilor sferice ale mașinilor. 19 (Pan) Șaibă. 20 (Pan) Piuliță. 21 (Reg; pan; șîs ~ de la tigaie) Bucată de oțel sau de fier, fixată în centrul piuliței, pe care se învârtește capătul de jos al fusului de la crângul morii. 22 (Reg; pan) Parte de jos a coarbei, în care se fixează sfredelul Si: broască. 23 (Pan; lpl; în limbajul minerilor din Valea Jiului) Cărbuni de granulație mijlocie, de 10-20 mm.

COCOS s. m. (Mai ales în expr.) Nucă de cocos = fructul cocotierului, al cărui suc gustos se întrebuințează ca hrană, iar coaja, fiind alcătuită din fibre de o rezistență specială, este folosită în industrie. Lapte de cocos = sucul lăptos al acestui fruct.

NUC, nuci, s. m. Arbore mare cu coroană bogată, rotată, cu frunze compuse avînd un miros pătrunzător; fructele sînt comestibile, iar lemnul se întrebuințează la fabricarea mobilelor, a furnirului etc. (Juglans regia). Nuci mari se ridicau din vii, și un grangur cînta în pacea satului. SADOVEANU, O. VII 60. La nucii din livezi m-am dus, Să văd ce e prin vale. COȘBUC, P. II 215. Pe marginea uliței, deasupra zaplazurilor, atîrnau șiruri de nuci cu frunze late. EMINESCU, N. 57. Tu te duci, bădiță, duci Pe sub fagi și pe sub nuci! JARNÍK-BÎRSEANU, D. 109.

NUCĂ, nuci, s. f. 1. Fructul nucului, cu miezul comestibil, învelit într-o coajă lemnoasă tare, acoperită de o coajă cărnoasă verde, care, după coacere, crapă și se usucă. Întocmai ca nuca veche era și fața lui. DUMITRIU, N. 91. Legă pe țigancă de coadele cailor, împreună cu un sac de nuci. ISPIRESCU, L. 71. Copii eram noi amîndoi, Frate-meu și cu mine. Din coji de nucă car cu boi Făceam și înhămam la el Culbeci bătrîni cu coarne. EMINESCU, O. IV 74. ◊ Expr. A se potrivi (sau a se lovi) ca nuca-n perete = a nu se potrivi de loc. Pe loc cîrpește o minciună, care se potrivea ca nuca în părete. CREANGĂ, P. 47. 2. (În expr.) Nucă de cocos = fructul comestibil al cocotierului. Vedea pădurile de smarald... nucile de cocos, ciorchinii de banane, lianele și orhideele, îmbrățișînd copacii seculari. BART, E. 307. Nucă vomică = semințele unui arbore sălbatic răspîndit în India, Australia, Indochina etc. din care se extrag substanțe utilizate în farmacie și în industria chimică. 3. Piesă formată dintr-o tijă metalică filetată la un capăt și terminată la celălalt cu un fus sferic, servind la realizarea legăturii de articulație dintre două organe de mașină.

COCOS s.m. Nucă de cocos = fructul cocotierului, care conține un suc hrănitor și fibre textile întrebuințate în industrie; lapte de cocos = suc lăptos extras din nuca de cocos. [< germ. Kokos, cf. fr., port. cocos].

COCOS s. m. fructul cocotierului. ♦ nucă de ~ = fructul cocotierului, drupă conținând un suc lăptos hrănitor și alte produse alimentare și textile. (< germ. Kokos)

COCOS m.: Nucă de ~ fruct comestibil al cocotierului. Lapte de ~ suc lăptos extras din fructul cocotierului. Ulei de ~ substanță grasă extrasă din fructul cocotierului și folosită la fabricarea săpunurilor de toaletă. /<germ. Kokos

NUC nuci m. 1) Pom fructifer cu tulpina viguroasă, cu coroana rotată, cu frunze mari, aromatice, cu fructe drupe, ce au un miez comestibil, bogat în grăsimi și vitamine, al cărui lemn este folosit în industrie. 2) Lemnul acestui arbore. /Din nucă

NUCĂ nuci f. 1) Fructul nucului. Miez de ~.A se potrivi (sau a se lovi) ca ~a în perete a nu corespunde deloc. 2) Miezul acestui fruct. Ulei de ~. 3): ~ de cocos fruct al cocotierului; cocos. ~ galică gogoașă de ristic. [G.-D. nucii] /<lat. nux, ~cis

nuc m. pom ce face nuci: din lemnul său se fabrică mobile de lux, iar cu frunzele și învelișul verde colorează țărancele țesăturile lor (Juglans regia). [Lat. NUCUS].

nucă f. 1. rodul nucului constând într’o migdală Închisă într’o coajă tare: din nucă se extrage un uleiu bun de mâncare (unt de nucă); 2. excrescență lemnoasă pe unii arbori: nuci de stejar; 3. Anat. nuca genuchiului, rotula. [Formă trasă din masc. nuc].

nuc m. (d. nucă). Un mare și frumos arbore amentaceŭ cu frunze marĭ late care produce nucĭ (júglans régia). – Din lemnu luĭ se fac mobile, din nucĭ se scoate uleĭ, ĭar din învelișu verde al nucilor scot țărancele coloarea cafenie.

núcă f., pl. ĭ (lat. nux, nŭcis, nucă, ca falcă d. falx; it. nóce, sard. nuge, pv. notz, fr. noix, cat. nou, sp. nuez, pg. noz). Fructu nuculuĭ, învălit în doŭă găocĭ tarĭ cînd e copt și uscat (V. cocos). Ca nuca’n părete, de loc, foarte nepotrivit, vorbind de o vorbă, o glumă: s’a prins ca nuca’n părete.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

nu s. f., g.-d. art. nucii; pl. nuci

nucă-america (sămânță comestibilă a unui arbore) s. f., g.-d. art. nucii-americane; pl. nuci-americane

nucă-de-cocos (fruct al cocotierului) s. f., g.-d. art. nucii-de-cocos; pl. nuci-de-cocos

nucă-de-stejar (gogoașă de ristic) s. f., g.-d. art. nucii-de-stejar; pl. nuci-de-stejar

nucă-galică (gogoașă de ristic) s. f., g.-d. art. nucii-galice; pl. nuci-galice

nucă-vomică (sămânță toxică) s. f., g.-d. art. nucii-vomice; pl. nuci-vomice

nu s. f., g.-d. art. nucii; pl. nuci

!nucă-america (sămânță comestibilă a unui arbore) s. f., g.-d. art. nucii-americane; pl. nuci-americane

!nucă-de-cocos (fruct al cocotierului) s. f., g.-d. art. nucii-de-cocos; pl. nuci-de-cocos

!nucă-de-stejar (gogoașă de ristic) s. f., g.-d. art. nucii-de-stejar; pl. nuci-de-stejar

!nucă-galică (gogoașă de ristic) s. f., g.-d. art. nucii-galice; pl. nuci-galice

!nucă-vomică (sămânță toxică a unui arbore) s. f., g.-d. art. nucii-vomice; pl. nuci-vomice

nu s. f., g.-d. art. nucii; pl. nuci

nucă de cocos s. f. + prep. + s. m.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

NU s. I. (BOT.) nucă de cocos = cocos. II. (TEHN.) rotulă.

NUCĂ DE MUȘCA s. v. nucșoară.

NUCĂ TĂMÂIOA s. v. nucșoară.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

nuc (nuci), s. m. – Pom fructifer cu fructe rotunde cu coajă tare. – Mr. nuc, nucă, megl. nucă, istr. nuc. Lat. nux, nŭcis (Pușcariu 1197; Candrea-Dens., 1252; REW 6009), cf. it. noce, prov. notz, fr. noix, cat. nou, sp. nuez, port. noz, toate numele fructului. În rom. și la alte nume de arbori, m. a fost asimilat pentru arbore, iar f. pentru fruct, cf. măr, păr, prun, etc. – Der. nucă, s. f. (fructul de nuc); nucar, s. m. (gaiță-de-munte, Nucifraga caryocatactes); nucet, s. n. (mulțime de nuci), cu suf. -et (sau de la nŭcētum după Pușcariu 1198; Candrea-Dens., 1254; REW 5981); nucșoară, s. f. (un condiment asemănător cu nuca, Myristica moschata; plantă, Staphilea pinnata; pasăre, Ruticilla phoenicura).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

nuci de cocos (it. blocchi di legno coreani; engl., fr. temple blocks; germ. Tempelblöcke), instrument idiofon de origine coreană, introdus în orch. simfonică de compozitorii amer. care, la rândul lor, l-au preluat din muzica de jazz*. Instr. este format din 4-7 blocuri de lemn (ovale, turtite, în formă de scoică), scobite înăuntru, cu câte o deschizătură în partea din față și fixate pe un suport. Dimensiunile diferă de la un bloc la altul și din această cauză sunetele au diferite înălțimi.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

NUCI, com. în jud. Ilfov, situată în Câmpia Vlăsiei, pe râul Ialomița; 2.901 loc. (2000). Expl. de balast. Schitul Balamuci (sec. 17), cu biserică refăcută în 1752 (în satul Balta Neagră), Biserica Sf. Alexandru (1780-1783), în satul N.; conac (sec. 17), în satul Micșuneștii Mari.

NUC (< nucă) s. m. Arbore din familia juglandaceelor, înalt de 18-20 m, cu frunze penat-compuse cu 5-9 foliole late, eliptice, și fructul o drupă su sămânța comestibilă (Juglans regia). Frunzele și cojile de nuci au variate întrebuințări în medicina tradițională (în diabet, ca tonic, pentru combaterea sudorației și a diareii etc.). Cojile verzi și frunzele sunt folosite la vopsirea fibrelor naturale într-o gamă largă de nuanțe. Lemnul de n. este folosit în ind. mobilei.

NÚCĂ (< lat. nux, nucis) s. f. 1. Fructul nucului, uscat, indehiscent, monosperm, cu pericarpul tare, bogat în grăsimi (52-77%), proteine (12-25%) și vitamine. ◊ N. de cocos = cocos. N. vomică = nume dat semințelor mature ale unui arbust tropical (Strychnos nuxvomica) care conțin stricnină. Tinctura este folosită ca aperitiv amar, excitant al secrețiilor gastrice și stimulent al secrețiilor gastrointestinale. 2. (TEHN.) Organ de mașină format dintr-o tijă și un cap sferic, folosit pentru realizarea articulațiilor sferice (mecanismul de direcție la autovehicule).

JUGLANS L., NUC, fam. Juglandaceae. Gen originar din America de N, Asia Mică, China, Japonia, peste 15 specii, arbori ornamentali cu trunchi gros, măduva întreagă, coroană largă, de obicei rotundă. Flori unisexuat-monoice, apar înaintea frunzelor, cele mascule grupate în amenți simpli, laterali, iar cele femele terminale. Perigonul este format din 5-6 foliole. Fruct, drupă cu 2 valve. Frunze imparipenat-compuse, cu 23 foliole, eliptice, ovate pînă la lanceolate, cu margini întregi sau serate.

Juglans cinerea L. « Nuc cenușiu ». Arbore ornamental eu scoarță cenușie, tulpină dreaptă, înaltă pînă la 25 m. Frunze verzi-închis, cu 11-19 foliole, serate, pubescente, toamna devin galbene. Lujerii pubescenți și glanduloși ca și partea inferioară a frunzelor. Fructe, cîte 2-5, în ciorchine pendent.

Juglans nigra L. « Nuc negru ». Specie cu tulpină dreaptă, cilindrică, înaltă pînă la 50 m, scoarță brun-închis, formează devreme ritidom. Coroană rotundă, lujerii pubescenți. Frunze de pînă la 60 cm lungime, cu 9-25 foliole, ovat-lanceolate, acuminate, serate pe margini, pubescente pe partea inferioară. Fructe sferice.

Juglans regia L. « Nuc comun ». Specie cu frunze alterne, cu 5-9 foliole ovate, întregi pe margini. Art»ore înalt de pînă la 30 m, scoarță cenușie, coroana sferică.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a se lovi ca nuca în perete expr. a fi complet / total nepotrivit, a nu se potrivi deloc.

a se potrivi ca nuca-n perete a fi nepotrivit, a fi deplasat.

Intrare: Nuci
Nuci
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: nuc
substantiv masculin (M13)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nuc
  • nucul
  • nucu‑
plural
  • nuci
  • nucii
genitiv-dativ singular
  • nuc
  • nucului
plural
  • nuci
  • nucilor
vocativ singular
plural
noc
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: nucă
substantiv feminin (F46)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nu
  • nuca
plural
  • nuci
  • nucile
genitiv-dativ singular
  • nuci
  • nucii
plural
  • nuci
  • nucilor
vocativ singular
plural
Intrare: nucă-americană
nucă-americană substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nucă-america
  • nuca-america
plural
  • nuci-americane
  • nucile-americane
genitiv-dativ singular
  • nuci-americane
  • nucii-americane
plural
  • nuci-americane
  • nucilor-americane
vocativ singular
plural
Intrare: nucă-de-cocos
nucă-de-cocos substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nucă-de-cocos
  • nuca-de-cocos
plural
  • nuci-de-cocos
  • nucile-de-cocos
genitiv-dativ singular
  • nuci-de-cocos
  • nucii-de-cocos
plural
  • nuci-de-cocos
  • nucilor-de-cocos
vocativ singular
plural
Intrare: nucă-de-stejar
nucă-de-stejar substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nucă-de-stejar
  • nuca-de-stejar
plural
  • nuci-de-stejar
  • nucile-de-stejar
genitiv-dativ singular
  • nuci-de-stejar
  • nucii-de-stejar
plural
  • nuci-de-stejar
  • nucilor-de-stejar
vocativ singular
plural
Intrare: nucă-galică
nucă-galică substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nucă-galică
  • nuca-galică
plural
  • nuci-galice
  • nucile-galice
genitiv-dativ singular
  • nuci-galice
  • nucii-galice
plural
  • nuci-galice
  • nucilor-galice
vocativ singular
plural
Intrare: nucă-vomică
nucă-vomică substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nucă-vomică
  • nuca-vomică
plural
  • nuci-vomice
  • nucile-vomice
genitiv-dativ singular
  • nuci-vomice
  • nucii-vomice
plural
  • nuci-vomice
  • nucilor-vomice
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

nuc, nucisubstantiv masculin

  • 1. Pom fructifer originar din Asia, cu coroană bogată, cu frunze penat-compuse, având un miros pătrunzător și din care se extrag substanțe tanante și coloranți, cu fructe drupe cu semințe comestibile și cu lemn de calitate superioară folosit la fabricarea mobilelor (Juglans regia). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    diminutive: nuculeț
    • format_quote Nuci mari se ridicau din vii, și un grangur cînta în pacea satului. SADOVEANU, O. VII 60. DLRLC
    • format_quote La nucii din livezi m-am dus, Să văd ce e prin vale. COȘBUC, P. II 215. DLRLC
    • format_quote Pe marginea uliței, deasupra zaplazurilor, atîrnau șiruri de nuci cu frunze late. EMINESCU, N. 57. DLRLC
    • format_quote Tu te duci, bădiță, duci Pe sub fagi și pe sub nuci! JARNÍK-BÎRSEANU, D. 109. DLRLC
  • 2. Lemn de nuc folosit pentru fabricarea mobilei. DEX '09 DEX '98
etimologie:

nu, nucisubstantiv feminin

  • 1. Fructul nucului. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    diminutive: nucșoară
    • format_quote Întocmai ca nuca veche era și fața lui. DUMITRIU, N. 91. DLRLC
    • format_quote Legă pe țigancă de coadele cailor, împreună cu un sac de nuci. ISPIRESCU, L. 71. DLRLC
    • format_quote Copii eram noi amîndoi, Frate-meu și cu mine. Din coji de nucă car cu boi Făceam și înhămam la el Culbeci bătrîni cu coarne. EMINESCU, O. IV 74. DLRLC
    • 1.1. Miezul comestibil de nucă. DEX '09 DEX '98
    • chat_bubble A se potrivi (sau a se lovi, a se nimeri) ca nuca-n perete = a nu se potrivi deloc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Pe loc cîrpește o minciună, care se potrivea ca nuca în părete. CREANGĂ, P. 47. DLRLC
  • 2. Piesă formată dintr-o tijă metalică terminată cu un cap sferic, servind la realizarea unor articulații la mașini. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: rotulă
etimologie:

nucă-de-cocos, nuci-de-cocossubstantiv feminin

  • 1. Fructul comestibil al cocotierului, al cărui suc lăptos se întrebuințează ca hrană și a cărui coajă este folosită în industrie. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Vedea pădurile de smarald... nucile de cocos, ciorchinii de banane, lianele și orhideele, îmbrățișînd copacii seculari. BART, E. 307. DLRLC

nucă-vomică, nuci-vomicesubstantiv feminin

  • 1. Nume dat semințelor mature ale unui arbust tropical care conțin stricnină. DEX '09 DLRLC

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

Un articol lingvistic