3 definiții pentru Moreau


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MOREAU [moró], Gustave (1826-1898), pictor și desenator francez. Prof. la Școala de Arte Frumoase din Paris. Operă plină de sensuri simbolice, adesea literaturizantă, tinzând spre feerie și fantastic („Orfeu”, „Tânărul și moartea”, „Salomeea”). Printre elevii săi: H. Matisse, Th. Pallady, G. Rouault.

MOREAU [moró], Jean Victor (1763-1813), general francez. S-a remarcat în războaiele Franței revoluționare și în campania din 1800 împotriva Austriei, obținând victoria de la Hohenlinden. Adversar politic al lui Napoleon, a fost compromis în complotul lui Cadoudal, arestat apoi exilat (1804); a murit în bătălia de la Dresda (1813), luptând alături de armatele Coaliției a VII-a în rândurile armatei ruse.

MOREAU [moró], Jeanne (n. 1928), actriță franceză. S-a lansat cu filmele „noului val”, aducând pe ecran un stil de joc modern, nonșalant, inteligent („Ascensor pentru eșafod”, „Amanții”, „Moderato cantabile”, „Golful îngerilor”, „Jurnalul unei cameriste”, „Falsul miracol”, „Bătrâna și marea”, „Ecaterina cea Mare”, „Dragoste de vrăjitoare”).

Intrare: Moreau
Moreau
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.