4 definiții pentru Morariu


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MORARIU, Modest (1929-1987), poet, eseist, traducător și editor român. Redactor-șef (1968-1987) la Editura Meridiane. Lirică lucidă, concentrată, de mare rafinament intelectual („Povestea cu fantome”, „Ovăzul sălbatic”). Eseuri pe teme de artă și literatură universală. Traduceri din E. Cioran, J. Green, A. Malraux.

MORARIU, Constantin (1854-1927, n. Mitocu Dragomirnei, jud. Suceava), prelat și scriitor român. Membru al Societății pentru cultura și literatura română în Bucovina. S-a opus încercărilor de slavizare a poporului și a Bisericii românești, fiind unul dintre fruntașii luptei de eliberare națională a românilor din Bucovina. Lucrări: „Istoricul școalei reale greco-ortodoxe din Cernăuți”, „Kulturhistorische und etnographische Skizzen über die Rumänen der Bukowina”, „Părți din istoria românilor bucovineni”, „Moșia și limba noastră. Scriere poporală”, „Versuri originale și traduceri”.

MORARIU, Tiberiu (1905-1982, n. Salva, jud. Bistrița-Năsăud), geograf român. M. coresp. al Acad. (1955), prof. univ. la Cluj-Napoca. Studii de etnografie și geografia populației; contribuții la studiul Periglaciarului din România, la alunecările de teren din Pod. Transilvaniei și la studiul rețelei hidrografice. Lucrări: „Distribuirea geografică a populației Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului”, „Viața pastorală în M-ții Rodnei”, „Maramureșul”, „Hidrologie generală”.

MORARIU-ANDRIEVICI, Silvestru (nume de botez Samuil) (1818-1895, n. Mitocu Dragomirnei, jud. Suceava), prelat și teolog român. Prof. de muzică la Seminarul diecezan din Cernăuți. Arhiepiscop al Cernăuților și mitropolit al Bucovinei și Dalmației (1880-1895). A luptat pentru păstrarea autonomiei bisericești și a drepturilor românești din Bucovina. Manuale pentru școlile elementare și pentru seminarele din Bucovina. Lucrări teologice, predici („Cuvântări bisericești pe toate duminicile și sărbătorile de peste an...”, „Psaltichia bisericească așezată în note muzicale”, „Tipiconul Bisericii Ortodoxe orientale pentur rânduielile liturgice în toate zilele anului pascal bisericesc”).

Intrare: Morariu
Morariu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.