6 definiții pentru Mihăilescu


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MIHĂILESCU, Florin (n. 1943, București), cineast român. Prof. univ. la București. Operator și producător de film; maestru al imaginii, a creat pelicule de referință ale cinematografului românesc („De ce trag clopotele, Mitică?”, „Filip cel Bun”, „Iacob”, „Secvențe”, „Vulpe, vânător”).

MIHĂILESCU, Corneliu (1887-1965, n. București), pictor și grafician român. Artist de avangardă, s-a afirmat prin viziunea cubistă, din care reține ulterior numai rigoarea geometrică a formelor. Pastă bogată, tonuri grave, pensulație puternică („Pastorală”, „Arlechiniada”, „Buna Vestire”).

MIHĂILESCU, Eugen (1903-1983, n. București), logician român. Prof. univ. la București. Contribuții în domeniul calculului propozițional și în teoria deciziei („Sisteme logice și forma normale în calculul propozițional bivalent”, „Logica matematică. Elemente de calcul cu propoziții și predicate”).

MIHĂILESCU, Vintilă (1890-1978, n. București), geograf român. Acad. (1974). A pus bazele geografiei așezărilor urbane și rurale, a inițiat și dezvoltat studiile de regionare geografică și a contribuit la organizarea cercetărilor de geografie aplicată în România. A introdus noțiunile de zonă preorășenească și topoclimă sau spațiu microclimatic. Contribuții în aproape toate ramurile geografiei („Geografia fizică a României”, „Carpații sud-estici de pe teritoriul R.P. Române”, „Geografia teoretică”, „Elemente de morfologie teoretică regională”, „Cercetări antropo-geografice”, „Dealurile și câmpiile României”). )

MIHĂILESCU, Cristian (1944, n. Buzău), tenor și regizor român de operă. Director al Operei din Constanța, unde a a adus un suflu nou și susține desfășurarea anuală a unui prestigios festival internațional de gen. A cântat pe scenele mai multor teatre de operă din țară, apoi s-a îndreptat către regie („Othello”).

MIHĂILESCU-BRĂILA, Ștefan (1925-1996, n. Brăila), actor român. Spontaneitate și expresivitate, în roluri de factură comică-dramatică (în piese: „Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită” de B. Brecht, „Regele moare” de I. Ionescu, „Ordinatorul” de P. Everac și în filme: „Comoara din Vadul Vechi”, „A fost prietenul meu”, „Secretul lui Bachus”).

Intrare: Mihăilescu
Mihăilescu nume propriu
nume propriu (I3)
  • Mihăilescu