8 definiții pentru Mayer


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MAYER [maíər], Johann Tobias (1723-1762), cartograf, astronom și matematician german. Prof. la Göttingen. Director al Observatorului astronomic din Göttingen. A calculat cu precizie poziția axei de rotație a Lunii și a întocmit tabele lunare (într-o lucrare postumă, 1770). A adus îmbunătățiri tehnicilor de elaborare a hărților suprafeței Lunii. Autor al unui catalog cuprinzând 998 de stele zodiacale.

MAYER [máiər], Hannes (1889-1954), arhitect elvețian. Prof. la Școala Bauhaus din Dessau și la Moscova. Adept al funcționalismului, a promovat o arhitectură nemonumentală, dezvoltând, o tehnică constructivă standardizată și industrializată. A construit clădiri populare (cartierul Freidorf din Basel). Împreună cu H. Wittwer, a elaborat proiectul pentru Peterschule din Basel și pentru Palatul Națiunilor din Geneva. A lucrat în U.R.S.S., contribuind la planul de reconstrucție a Moscovei.

MAYER, Octav (1895-1966, n. Mizil), matematician român. Acad. (1955), prof. univ. la Cernăuți și Iași. Primul doctor în matematică pură din România (1920). Lucrări de geometrie diferențială și geometrie proiectivă (suprafețele M.), publicate postum în volumele „Opera matematică” și „Teoria funcțiilor de o variabilă complexă”. Principalul creator al geometriei diferențiale centroafine. Lucrări didactice („Curs de geometrie analitică”).

MAYER, Julius Robert von (1814-1878), medic și fizician german. Unul dintre întemeietorii termodinamicii. A fundamentat principiul transformării și conservării energiei (1840) și a determinat (1867) echivalentul mecanic al caloriei („Mecanica căldurii”).

GOEPPERT-MAYER [gopərt-maiər], Maria (1906-1972), fiziciană americană de origine germană. Prof. univ. la Chicago. Contribuții în fizica nucleară. Independent de J.D.H. Jensen, a elaborat (1949) modelul nuclear în pături. Premiul Nobel pentru fizică (1963), împreună cu J.D.H. Jensen și E.P. Wigner.

MARIUS (MAIR, MAYR, MAYER), Simon (1573-1625), astronom german. A observat, independent de Galilei, cei patru sateliți principali ai lui Iupiter, pe care i-a și denumit. Este primul care a menționat existența galaxiei Andromeda.

MAYER-GOEPPERT, Maria v. Goeppert-Mayer, Maria.

METRO-GOLDWYN-MAYER [métrəu gəuldwin meiər] (MGM), una dintre cele mai cunoscute case de film americane. Fondată (1924) la Hollywood, s-a remarcat prin promovarea „star-sistemului” (Greta Garbo, F. Astaire, Elisabeth Taylor ș.a.).

Intrare: Mayer
Mayer
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.