6 intrări

6 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MAXILLARIA Ruiz et Pav., MAXILARIA, fam. Orchidaceae. Gen originar din America tropicală, pînă la 255 specii, orhidee epifite, rar terestre, cu pseudobulbi din care pornesc 1-2-3 frunze pieloase. Flori (label trilobat, curbat spre coloană, antere cu 4 polinii, 2 petale exterioare, laterale, concrescute cu coloana formînd un maxilar, cele interioare mai înguste și paralele cu coloana) în axa frunzei.

Maxillaria grandiflora Ldl. (syn. Maxillaria lehmannii Rchb.). Specie care înflorește primăvara-vara. Flori (labei lat-ovat, lobii laterali roșii, iar cel central gălbui, petale albe, oblonge, cu vîrf bont) de cca 12 cm diametru, solitare, pe fiecare tulpină. Pseudobulbi ovați cu o singură frunză liniară.

Maxillaria lepidota Lindl. (syn. Maxillaria pertusa Rchb.). Specie care înflorește primăvara-vara. Flori (petalele exterioare și interioare lungi de cca 5,5 cm, primele galbene cu vîrf maro, iar ultimele în întregime galbene), cu labiul oblong-ascuțit, în față gros-cărnos, gălbui, cu nuanță de purpur-negru. Pseudobulbi de cca 3,5 cm, cu o frunză oblong-lanceolată lungă de cca 30 cm, pețiol lung de cca 18 cm, erect.

Maxillaria picta Hook. Specie care înflorește iarna-primăvara. Flori (petale galbene sau albe-gălbui cu dungi roșii-maronii, label trilobat, alb sau alb-gălbui cu pete roșii) lung-pedunculate. Frunze cu vîrf bont, cca 26-28 cm lungime.

Maxillaria sanderiana Rchb. f. Specie cu flori (label oblong cu vîrf bont, în interior crem cu desen roșu, în exterior purpur-închis, petale îndepărtate, albe, la bază pătate cu roșu) mari, cca 20 cm diametru, lung-pedunculate, pendente. Pseudobulb ovat, plat, cu o frunză lanceolată (cca 35 cm lungime, 8 cm lățime), pețiolată.

Scuticaria steelei Lindl. (syn. Maxillaria flagellifera Lindl.). Specie care înflorește vara-toamna. Flori parfumate cu diametrul de 9 cm, pe un peduncul de cca 5 cm, petalele exterioare ovate cu vîrf bont, galbene cu pete maro, cele interioare la fel dar puțin mai înguste, label cu 4 lobi galben-deschis cu pete roșii-violete, coloană albă cu pete roșii. Frunze lungi de cca 85 cm.

Intrare: maxillaria
maxillaria
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: Maxillaria (gen de plante)
Maxillaria (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Maxillaria
Intrare: Maxillaria grandiflora
Maxillaria grandiflora park  nomenclatura binară
compus
  • Maxillaria grandiflora
Intrare: Maxillaria lepidota
Maxillaria lepidota park  nomenclatura binară
compus
  • Maxillaria lepidota
Intrare: Maxillaria picta
Maxillaria picta park  nomenclatura binară
compus
  • Maxillaria picta
Intrare: Maxillaria sanderiana
Maxillaria sanderiana park  nomenclatura binară
compus
  • Maxillaria sanderiana