4 intrări

4 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MANETTIA Mut., MANETIA, fam. Rubiaceae. Gen originar din regiuni mai călduroase ale Americii, 40 de specii, erbacee sau arbuști cu tulpini subțiri, cățărătoare. Flori (4 sepale, rar 5, drepte sau îndepărtate, cilindrul corolei cu aspect care diferă, rotund sau colțuros, drept sau îndoit, în interior pubescent) în axa frunzei. Fruct, capsulă.

Manettia bicolor Paxt. Specie care înflorește în mart.-noiemb. Flori (sepale drepte sau îndepărtate, stil exert, corolă roșie, spre vîrf galbenă), singulare, scurt-pedunculate, în axa frunzei. Frunze aproape nepețiolate, glabre, lanceolate, cu vîrf ascuțit.

Manettia glabra Cham. et Schlechtd. Specie care înflorește în mart.-noiemb. Flori (sepale îndepărtate, laciriile corolei mici, rulate în exterior, stamine exerte) roșii, terminale, în axa frunzei. Frunze glabre (3-6 cm lungime), ovat-cordiforme, cu vîrf ascuțit.

Manettia inflata Sprague. Specie care înflorește în mart.-noiemb. Frunze pețiolate, pe partea inferioară cu nervuri pîsloase. Flori (sepale în formă de frunze îndepărtate, corolă la bază umflată și pubescentă, stil de aceeași lungime cu corola) roșii, galbene spre vîrf. Tulpină pubescentă. Frunze pețiolate pe partea inferioară cu nervuri pîsloase.

Intrare: Manettia (gen de plante)
Manettia (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Manettia
Intrare: Manettia bicolor
Manettia bicolor park  nomenclatura binară
compus
  • Manettia bicolor
Intrare: Manettia glabra
Manettia glabra park  nomenclatura binară
compus
  • Manettia glabra
Intrare: Manettia inflata
Manettia inflata park  nomenclatura binară
compus
  • Manettia inflata