3 definiții pentru Machado


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MACHADO DE ASSIS [maʃádu di asís], Joaquim Maria (1839-1908), scriitor brazilian. Lirică romantică și parnasiană („Crisalide”, „Occidentale”); romane de analiză psihologică, distingându-se prin claritatea stilistică, reflecții critice, uneori acide alteori umoristice („Quincas Borba”, „Don Casmurro”); povestiri („Istorii fără dată”, „Relicve din casa veche”); studii critice.

MACHADO Y MORALES [matʃádo], Gerardo (1871-1939), om politic cubanez. Unul dintre conducătorii răscoalei antispaniole (1895-1898). Ca președinte al Cubei (1925-1933), și-a asumat puteri dictatoriale și a instituit un program de reconstrucție economică a țării prin lucrări publice. Înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat militară, a emigrat în S.U.A.

MACHADO Y RUIZ [matʃádo i ruíθ] 1. Antonio M. y R. (1875-1939), poet spaniol. partizan al republicanilor și adversar al lui Franco; a murit în exil, în Franța. Reprezentant al generației de la ’98. Lirică meditativă de o rară discreție și sugestie a sentimentului, cu rădăcini în folclorul andaluz, dominată de nostalgia adolescenței, a dragostei pentru peisajul natal și tema morții („Singurătăți”, „Câmpiile Castiliei”, „Cântece noi”). Proză eseistică sau de confesiune („Abel Martin”, „Juan de Mairena”). 2. Manuel M. y R. (1874-1947), poet și dramaturg spaniol. Frate cu M. (1). Poezie pe teme autohtone și livrești, de o mare puritate formală, remarcabilă prin măiestria cizelării versului („Suflet”, „Capricii”, „Cântec profund”, „Dragostea și moartea”). Împreună cu fratele să (dar cu o contribuție mai mare) a scris drame moderne și istorice („Nefericirile soartei”, „Julianillo Valcarcel”, „Lola se duce în port”, „Omul care a murit în război”).

Intrare: Machado
Machado
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.