5 definiții pentru London


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

LONDON [lándn] 1. V. Londra. 2. Oraș în SE Canadei (Ontario), situat pe râul Thames, la 37 km N de țărmul L. Erie și la 160 km SV de Toronto; 303,2 mii loc. (1991). Aeroport. Nod de comunicații. Ind. siderurgică, constr. de mașini (locomotive Diesel, frigidere), de aparataj electric, chimică, de prelucr. a petrolului și a lemnului (mobilă), textilă, a hârtiei și alim. Universitate (1878). Muzeu de artă. Fundat în 1792.

LONDON [lándən] 1. Fritz Wolfgang L. (1900-1954), fizician american de origine germană. Prof. univ. la Duke. Autor, împreună cu W. Heitler, al teoriei legăturii de valență bazată pe mecanica ondulatorie (1927); a elaborat prima teorie fenomenologică a proprietăților electrodinamice în starea de supraconductor (1934). Împreună cu H. London a dezvoltat teoria supraconductibilității și teoria suprafluidității. 2. Heinz L. (1907-1970), fizician american de origine germană. Frate cu L. (1). Cercetări privind comportamentul electrodinamic și termodinamic al supraconductoarelor și a proprietăților heliului suprafluid.

LONDON [lándən], Jack (pseud. lui John Griffith) (1876-1916), scriitor american. Copilăria dură, mizeră și tinerețea aventuroasă (marinar, căutător de aur etc.) i-au marcat opera. Autodidact. Romane și nuvele realiste, exaltând natura sălbatică, spiritul de revoltă și în care eroii sunt antrenați într-o luptă brutală pentru supraviețuire („Chemarea străbunilor”, „Omul cu cicatrice”, „Dragoste de viață”, „Povestiri din Mările Sudului”, „Călcâiul de fier”, „Martin Eden”). Excelent creator de literatură inspirată din viața animalelor („Colț alb”, „Mihail, câine de circ”). Eseuri („Războiul claselor”, „Revoluție și alte eseuri”).

EAST LONDON [i:st lándən] (OOS LONDEN), oraș în SE Rep. Africa de Sud (Cape), port de pescuit la Oc. Indian; 320 mii loc. (1985, cu suburbiile). Centru comercial. Siderurgie, produse chim., textile (lână) și alim. (prelucr. peștelui). Mobilă, sticlărie. Reparații de nave. Export de lână și produse agroalimentare. Centru turistic.

LONDON BRIDGE [lándn bridʒ], unul dintre cele mai vechi poduri rutiere peste Tamisa, din Londra, construit în perioada 1176-1209 și reconstruit în anii 1824-1831 (după planurile lui Jolin Rennie), străjuit de un turn ridicat între 1886 și 1894. Asigura legăturile între străzile Borough High (din cartierul Southwark) și King William (din cartierul medieval City of London). A fost vândut, în 1968, unei companii americane, mutat pe râul Colorado, în Arizona, la intrarea în orășelul Lake Havasu.

Intrare: London
London
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.