3 definiții pentru Livingstone


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Livingstone (David) m. călător și misionar englez, s’a ilustrat prin descoperirile sale în Africa australă si centrală (1813-1873).


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

LIVINGSTONE [líviŋstoun] 1. David L. (1813-1873), explorator și misionar britanic. Consul la Quelimane, s-a opus comerțului cu sclavi. A întreprins trei expediții în Africa Centrală și de Sud, unde a petrecut 28 de ani. A efectuat ridicări topografice și a strâns numeroase date geologice și etnografice. A explorat deșertul Kalahari (1849) și a efectuat prima traversare (1854-1856) a continentului african de la Luanda (Angola) la Quelimane (Mozambic). A cercetat regiunea fl. Zambezi și a descoperit cascada Victoria („Călătoriile și cercetările unui misionar în Africa meridională”), precum și numeroase lacuri – Nyassa, Shirwa (1855). Explorând N Tanzaniei, a căutat izvoarele Nilului, fără să le găsească. În 1869, în cursul expediției la L. Tanganyika și la izvoarele fl. Congo, i s-a pierdut urma, în căutarea sa pornind o expediție organizată de jurnalistul H. Stanley; acesta l-a întâlnit în 1871, dar peste doi ani, L. a murit de friguri într-un sat din Zambia. 2. V. Maramba.

LIVINGSTONE [líviŋstən], Milton Stanley (1905-1986), fizician american. Prof. la Institutul Tehnologic din Massachusetts. Împreună cu E.O. Lawrence, a realizat (1932) un ciclotron, reușind să obțină primele transmutații care au produs deuteroni. Împreună cu fizicienii americani E.D. Courant, H. Snyder și grecul G. Christoforos a pus la punct (1952) metoda focalizării prin gradienți alternanți, care, permițând menținerea particulelor într-un fascicul îngust, a făcut posibilă realizarea de sincrotroane gigantice.

Intrare: Livingstone
Livingstone
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.