3 intrări

3 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

LEYCESTERIA Wall., LEICESTERIA, fam. Caprifoliaceae. Gen originar din Chiria și munții Himalaya, 3 specii, arbuști cu ramuri fistuloașe. Flori (corolă infundibuliformă cu marginile în 5 lobi, caliciul cu 5 lacinii mici, 5 stamine, ovar cu 5 loji) în spice terminale sau în axa frunzei, pendente, cu bractee mari, colorate. Fructul, o bacă cu multe semințe. Fraze caduce, opuse, pețiolate, nedentate.

Leycesteria crocothyrsos Airy-Shaw., Specie care înflorește primăvara. Flori (corolă galbenă, în exterior pubescentă, caliciul verrde) în ciorchine pendent, pînă la 20 cm lungime. Frunze (pînă la 18 cm lungime) pe partea inferioară pubescente, ovate, cu vîrf lung, dentate. Stipele reniforme, la baza frunzei. Arbust, cca 1,7 m, cu crengi fistuloase cu peri glandulari.

Leycesteria formosa Wall. Specie care înflorește vara-toamna. Flori (corolă campanulată, violetă sau alb-roșiatică, cu bractee purpur-violete) în spice pendente,. lungi pînă la 10 cm, Frunze (pînă la 20 cm lungime) ovat-cordiforme, dentate sau nedentate, pubescente la început. Arbust, cca 1,8 m înălțime, erect, ramificat de la bază, lujeri verzi cu reflexe albăstrui.

Intrare: Leycesteria (gen de plante)
Leycesteria (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Leycesteria
Intrare: Leycesteria crocothyrsos
Leycesteria crocothyrsos  nomenclatura binară
compus
  • Leycesteria crocothyrsos
Intrare: Leycesteria formosa
Leycesteria formosa  nomenclatura binară
compus
  • Leycesteria formosa