6 intrări

6 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

LEWISIA Pursh, LEVISIA, fam. Portulacaceae. Gen originar din nord-vestul Americii, cca 22 de specii, lipsite de tulpină, cu rizom viguros. Flori (3-16 petale, 2-8 sepale, stamirie de la 5 la un număr foarte mare, 3-8 stile) albe sau roșietice. Frunze cărnoase, în rozete, la bază.

Lewisia columbiana (Wats.) Rob. Specie care înflorește vara. Flori (4-7 petale alungite, dentate) albe sau roz cu nervuri mai închise. Frunze îngust-spatulate. Plantă înaltă pînă la 15 cm.

Lewisia cotyledon (Wats.) Rob. Specie care înflorește vara. Flori (5-7 petale, sepale ovat-dentate, albe cu nervuri roz în centru) pe tije lungi de 25 cm. Frunze spatulate, ușor încrețite la vîrf.

Lewisia oppositifolia (Wats.) Rob. Specie care înflorește vara. Flori albe sau roz, lung-pedunculate. Frunze în rozetă, liniare sau spatulate.

Lewisia rediviva Pursh. Specie care înflorește în iun.-aug. Flori, cca 4,5 cm diametru (6-7 sepale, număr mare de stamine și petale), roz, lung-pedunculate. Frunze ovat-liniare, în rozetă densă, pe sol, verzi-albăstrui.

Lewisia tweedyi (Gray) Rob. Specie care înflorește vara. Flori pînă la 8 cm diametru (sepale nedentate, petale gălbui, cu marginea și vîrful roz) singure sau în perechi pe tije scurte. Frunze invers-ovate.

Intrare: Lewisia (gen de plante)
Lewisia (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Lewisia
Intrare: Lewisia columbiana
Lewisia columbiana park  nomenclatura binară
compus
  • Lewisia columbiana
Intrare: Lewisia cotyledon
Lewisia cotyledon park  nomenclatura binară
compus
  • Lewisia cotyledon
Intrare: Lewisia oppositifolia
Lewisia oppositifolia park  nomenclatura binară
compus
  • Lewisia oppositifolia
Intrare: Lewisia rediviva
Lewisia rediviva park  nomenclatura binară
compus
  • Lewisia rediviva
Intrare: Lewisia tweedyi
Lewisia tweedyi park  nomenclatura binară
compus
  • Lewisia tweedyi