3 definiții pentru Kuhn


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

KUHN [ku:n], Richard (1900-1967), chimist austriac. Prof. univ. la Heidelberg. Cercetări în domeniul carotenoidelor și al vitaminelor (a izolat, în 1935, independent de P. Karrer, riboflavina-vitamina B2, iar în 1939, în colaborare, a sintetizat vitamina B6). Premiul Nobel pentru chimie (1938), pe care guvernul german l-a silit să-l refuze; i-a fost acordat din nou în 1939.

KUHN [ku:n], Adalbert (Fdanz Felix) (1812-1881), filolog german. Fondator al mitologiei comparate. A susținut unitatea tradiției mitice la indo-europeni și a promovat cercetările privind valoarea mitică și simbolică a anumitor nume sacre („Cea mai veche istorie a popoarelor indo-germanice”, „Asupra stadiilor de dezvoltare ale formei mitice”).

KUHN [ku:n], Thomas (1922-1996), filozof și istoric al științei american. Prof. univ. la Princeton. Potrivit viziunii sale, istoria științei nu constă într-o acumulare lentă de teorii corecte, cu reprezintă o succesiune de cadre mentale de cercetare, denumite „paradigme”. Dacă „știința normală” din interiorul unei paradigme este confruntată cu anomalii, se produce o revoluție științifică ce înlocuiește vechea viziune despre lume cu o nouă paradigmă („Revoluția coperniciană”, „Structura revoluțiilor științifice”, „Tensiunea esențială”).

Intrare: Kuhn
Kuhn
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.