3 definiții pentru Jordan


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

JORDAN [dʒordn], Michael Jeffery (n. 1963), baschetbalist american. A câștigat de șase ori cu echipa „Chicaco Bulls” campionatul profesionist american (1991-1998) și a făcut parte din echipa olimpică a S.U.A. (1984, Los Angeles, 1992, Barcelona). Desemnat de cinci ori cel mai bun jucător din N.B.A. S-a retras din activitatea sportivă în 1999.

JORDAN [ʒordã], Camille (1838-1922), matematician francez. Prof. univ. la Paris. Contribuții la teoria grupurilor, topologie, analiză matematică (a introdus conceptul de măsură J., de funcție variabilă mărginită, a formulat condițiile ca o curbă să fie rectificabilă), algebră (a dat o metodă de aducere a matricelor la forma normală, utilizată în rezolvarea sistemelor de ecuații lineare).

JORDAN [jórdan], Ernst Pascual (1902-1980), fizician german. Prof. univ. la Rostock, Berlin și Hamburg. Fondator, împreună cu M. Born și W. Heisenberg, al mecanicii cuantice și, împreună cu W. Pauli și E. Wigner, al electrodinamicii cuantice. Lucrări de biofizică, cosmologie, geofizică, matematică.

Intrare: Jordan
Jordan
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.