4 intrări

4 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

HUERNIA R. Br., HUERNIA, fam. Asclepiadaceae. Gen originar din țările arabe, Africa de S și estul Africii, cca 50-55 specii, cu trunchiul scurt, ramificat de la bază, fiecare tulpină cu 4-6 coaste groase cu dinți viguroși, colorit diferit: cenușie, verde, des cu reflexe roșii, glabră. Flori la baza tinerelor tulpini, avînd un inel în centru, cărnoase, diametru de 2-3 cm, cu negi, miros neplăcut, asemănătoare unor stele cu 5 sau 6 colțuri, unele cu marginile ușor ondulate, pestrițe sau în nuanțe de vișiniu, altele cu peri subțiri (corolă cu 5 lacinii mai mari, între cei 5 mai scurți, coronula exterioară compusă din 5 diviziuni puțin concrescute cu, interiorul florii, cea interioară concrescută cu anterele), în umbele scurt-pedunculate.

Huernia aspera N. E. Br. Specie cu cca 2-3 flori la un loc, a căror corolă, în exterior maro-roșiatică, are lacinii triunghiulare, la vîrf ascuțite; în interior maro-purpur, pe ambele părți cu puncte albe. Trunchi gros de 1 cm și lung, de cca 15 cm, ramificat. Ramuri îndepărtate și erecte, verzi-deschis, puțin roșietice, cu dinți scurți, maronii.

Huernia barbata (Mass.) Haw. (syn. Stapelia barbata Mass.). Specie cu floare infundibuliformă, în exterior mată și glabră, în interior. galben-sulfuric sau maro-deschis, cu pete singerii și peri lungi, roșii, cîteva la un loc (corolă campanulată cu diametrul da 5 cm, cilindrul corolei pînă la 2 cm lungime, lacinii triunghiulare cu vîrf lung, ascuțit, mai mult sau mai puțin curbați în exterior). Plantă formată dintr-un număr mare de tulpini (trunchiuri) erecte, lungi de cca 6 cm și groase de cca 2 cm, cu 4-5 coaste și dinți gri-verzi, îndepărtați.

Huernia primulina N. E. Br. Specie cu flori de 3 cm în diametru, în interior albe-gălbui, cu pete roșietice sau aurii ori fără pete (coronula neagră-maronie, corolă campanulată cerată, cărnoasă, roșie-pală, lacinii triunghiulare, cu vîrf ascuțit, ușor curbate în exterior), cîte cca 10 la un loc. Plantă compusă din mai multe tulpini erecte, cca 10 cm înălțime și groase de 1-1,4 cm; 5 coaste, cu dinți viguroși, gri-verzi cu pete roșietice.

Intrare: Huernia (gen de plante)
Huernia (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Huernia
Intrare: Huernia aspera
compus
  • Huernia aspera
Intrare: Huernia barbata
Huernia barbata park  nomenclatura binară
compus
  • Huernia barbata
Intrare: Huernia primulina
Huernia primulina park  nomenclatura binară
compus
  • Huernia primulina