4 intrări

4 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

HELIPTERUM DC., HELIPTERUM, fam. Compositae. Gen originar din Africa de S si Australia, 55-65 specii erbacee, anuale sau perene, rar semitufe, pîsloase sau, glabre. Frunze alterne, rareori cele de la bază pot fi opuse, nedentate, plate sau cu marginea îndoită în exterior; înguste, liniare. Flori (hermafrodite, galbene, campanulate sau cilindrice cu 5 crestături; uneori există și flori femele care sînt, filamentoase și cu 4 dinți) sesile, dispuse în capitule (reunite în corimb) înconjurate, de, un involucru, cu bractee așezate în mai multe rînduri imbricate, pergamentoase, lucioase, cele, superioare colorate în alb, roșu sau galben, rar roșu-maroniu, erecte sau, îndepărtate.

Helipterum corymbiflorum Schlechtend. Specie care înflorește vara. Flori (cele ale discului hermafrodite, cele din interior sterile) dispuse, în capitule (reunite în corimb terminal) înconjurate de un involucru cu bractee lungi de cca 1 cm, cu vîrfuri lungi, albe, cele exterioare pergamentoase, mai late și fără vîrf. Frunze liniare sau lanceolate, deseori cu vîrf bont, pe plantă anuală erectă, alb-lînoasă, cca 35 cm înălțime.

Helipterum manglesii (Lindl.) F. v. Muell., (syn. Rhodanthe manglesii Lindl.). Specie anuală. Înflorește vara. Florile discului hermafrodite, cilindrice, galbene sau purpurii, dispuse în capitule lung-pedunculate (se deschid numai la soare) sînt înconjurate de bractee: cele exterioare pergamentoase, lucioase, albicioase, cele interioare mai lungi, asemănătoare cu petalele, roz cu o pată mai închisă la bază. Plantă înaltă de 25-32 cm, erectă, ramificată, glabră. Frunze albăstrui, ovat-lanceolate sau lat-lanceolate, cuprinzînd tulpina.

Helipterum roseum (Hook.). Benth. Specie anuală, înflorește vara-toamna. Flori mici (exterioare, pergamentoase, sesile, scurte, maronii, mătăsoase, cele interioare roz lungi de 1,5 cm), hermafrodite, cilindrice, galbene, toate fertile sau numai cele exterioare, dispuse în capitule solitare, terminale, înconjurate de bractee. Frunze alterne, înguste, liniare, cu vîrf ascuțit sau bont, cele dinspre vîrf mai mici și mai rare. Tulpină înaltă de cca 65 cm, erectă, simplă sau puțin ramificată, mai mult sau mai puțin glabră.

Intrare: Helipterum (gen de plante)
Helipterum (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Helipterum
Intrare: Helipterum corymbiflorum
Helipterum corymbiflorum park  nomenclatura binară
compus
  • Helipterum corymbiflorum
Intrare: Helipterum manglesii
Helipterum manglesii park  nomenclatura binară
compus
  • Helipterum manglesii
Intrare: Helipterum roseum
Helipterum roseum park  nomenclatura binară
compus
  • Helipterum roseum