4 intrări

4 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GUZMANIA Ruiz et Pav., GUZMANIA, fam. Bromeliaceae. Gen originar din America de S, cca 90 specii, cu frunze lungi sub formă de rozetă, lățite la bază, nedentate. Flori pieloase, concave sau drepte, exotice, mari, galbene-roșietice (persistă mult), solitare în axa bracteelor, formînd un spic sau o paniculă terminală, eu bractee mari, imbricate; sepale erecte, concrescute pînă la mijloc; corolă cu petale rulate fornăind un tub sau cu vîrfuri legate între ele; anterele formează des un inel în jurul stigmatului, stil filamentos cu stigmate erecte, liniare. Fruct, capsulă cu multe semințe (Pl. 37, fig. 216).

Guzmania ligulata Mez (syn. Caraguata ligulata Lindl.; Caraguata splendens Bouché). Specie cu inflorescență de 40 cm înălțime, bractee roșii-stacojii, petale albe. Plantă epifită. Frunze (45-50 cm lungime, 4-5 cm lățime) verzi, pe partea inferioară cu linii roșietice.

Guzmania melinonis Regel. Specie cu flori galbene, dispuse în inflorescență densă, în formă de con, bractee verzi cu roșu, spre vîrful inflorescenței roșii-stacojii, lucioase. Frunze (5 cm lățime) cu vîrf scurt, ascuțit, pe partea inferioară cu reflexe roșii sau maro- violete, pe cea superioară, verzi.

Guzmania minor Mez. Specie cu inflorescență în formă de capitul, cu flori albe și bractee roșii. Frunze (18-20 cm lungime, 1-1,5 cm lățime) cu vîrf ascuțit, verzi cu reflexe roșietice. Plantă în formă de rozetă cu diametrul de 30-40 cm.

Intrare: Guzmania (gen de plante)
Guzmania (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Guzmania
Intrare: Guzmania ligulata
Guzmania ligulata park  nomenclatura binară
compus
  • Guzmania ligulata
Intrare: Guzmania melinonis
Guzmania melinonis park  nomenclatura binară
compus
  • Guzmania melinonis
Intrare: Guzmania minor
compus
  • Guzmania minor