6 definiții pentru Guillaume


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GUILLAUME [ghiió:m], Charles Édouard (1861-1938), fizician elvețian. Stabilit în Franța. Contribuții în termometrie. A descoperit aliajele invar și elinvar utilizate la construirea instrumentelor de precizie. Premiul Nobel (1920).

GUILLAUME [ghiió:m], Gustave (1883-1960), lingvist francez. A elaborat o teorie lingvistică originală cu caracter semantic, structural și genetic, centrată pe temporalitate și bazată, în special, pe considerente psihologice și formale. Op.: „Problema articolului și soluționarea lui în limba franceză”, „Timpul și verbul”.

GUILLAUME D’AUVERGNE [ghiío:m d’ovérn] (Guillaume de Paris) (c. 1180-1249), teolog și filozof scolastic francez. Pof. univ. la Paris. Adept al lui Aristotel, a introdus diferențierea dintre esența și existența lucrurilor create, care va constitui punctul de plecare în metafizica lui Toma d’Aquino („Despre univers”, „Despre suflet”).

GUILLAUME DE CHAMPEAUX [ghiío:m də șampó] (c. 1070-1121), filozof scolastic francez. Fondatorul Școlii de la Saint-Victor. Reprezentant al realismului în disputa universaliilor, a propus o teorie a in-diferenței despre esențele lucrurilor.

GUILLAUME DE LORRIS [ghiío:m də lorís] (1200/1210-1240), poet francez. Autorul primei părți a celebrului „Romanul trandafirului”.

GUILLAUME DE MACHAUT sau MACHAULT [ghiío:m də mașó] (c. 1300-1377), poet și muzician francez. Canonic de Reims. Reprezentant al perioadei Ars Nova. A cântat iubirea în poezii cu formă fixă (baladă, rondo). Aceste genuri, tratate de către trubaduri în manieră monodică, devin la el polifonice. A mai scris motete și o misă („Misa de la Notre Dame”).

Intrare: Guillaume
Guillaume
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.