2 intrări

13 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GORDIÁN, gordiene, adj. (În sintagma) Nod gordian = dificultate extrem de mare, greu sau imposibil de rezolvat. [Pr.: -di-an] – Din fr. [noeud] gordien.

gordian a [At: DN / P: ~di-a~ / Pl: ? / E: fr gordien] 1 (Fig; îs) Nod ~ Dificultate extrem de mare, greu sau imposibil de rezolvat. 2 (Îe) A tăia nodul ~ A rezolva cu repeziciune și energic (sau cu brutalitate) o dificultate.

GORDIÁN adj. (În sintagma) Nod gordian = dificultate extrem de mare, greu sau imposibil de rezolvat. [Pr.: -di-an] – Din fr. [noeud] gordien.

GORDIÁN adj. n. (Numai în expr.) Nod gordian = conjunctură de împrejurări complicate, greu de rezolvat.

GORDIÁN adj. n. Nod gordian = nod din Gordios, pe care nu l-a putut desface nimeni și pe care Alexandru cel Mare l-a tăiat cu sabia; (fig.) conjunctură, situație complicată, greu de rezolvat; a tăia nodul gordian = a rezolva energic, brutal, cu repeziciune o dificultate. [Pron. -di-an. / cf. fr. gordien, it. gordiano].

GORDIÁN adj. nod ~ = problemă, situație complicată, greu de rezolvat; a tăia nodul ~ = a rezolva energic, brutal, cu repeziciune o dificultate. (< fr. gordien)

GORDIÁN adj.: Nod ~ dificultate nerezolvabilă. A tăia nodul ~ a soluționa în mod radical o situație dificilă. [Sil. -di-an] /<fr. gordien

Gordian a. nod gordian, cel făcut de Gordiu și pe care Alexandru cel Mare îl tăiă dintr’odată cu sabia; fig. greutate neînvinsă.

Gordian m. nume a 3 împărați romani (238-244).

*gordián, -ă adj. Din Gordium, un oraș din Asia mică. Nodu gordian, un nod care se afla la Gordium și care era așa de încîlcit, în cît nimenea nu-l putea dezlega. Alexandru cel Mare, neputîndu-l dezlega, l-a tăĭat cu sabia, vrînd să arate că pentru el nu există dificultate. De atunci, a dezlega nodu gordian înseamnă „a învinge o dificultate”.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

gordián (nod ~) (-di-an) adj. m.; pl. f. gordiéne (-di-e-)

gordián adj. n. (sil. -di-an), pl. gordiéne (sil. -die-)


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GORDIÁN (< fr.) adj. Nod ~ = obstacol, dificultate foarte mare, greu de rezolvat. Numele acestei expresii provine din Antichitate, când, pregătind campania împotriva perșilor, Alexandru cel Mare, în drumul spre Anatolia, a ajuns la Gordion (334 î. Hr.), capitala Frigiei. Aici, oracolul prezisese că cel care reușea să dezlege nodul dintre plugul și carul lui Gordius (miticul rege fondator al Frigiei), devenea stăpânul Asiei. Potrivit tradiției, Alexandru cel Mare l-a tăiat cu sabia.

Intrare: gordian
gordian adjectiv neutru
adjectiv neutru (AN7)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • gordian
 • gordianul
 • gordianu‑
plural
 • gordiene
 • gordienele
genitiv-dativ singular
 • gordian
 • gordianului
plural
 • gordiene
 • gordienelor
vocativ singular
plural
Intrare: Gordian
Gordian
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

gordian

 • 1. (în) sintagmă Nod gordian = nod din Gordios, pe care nu l-a putut desface nimeni și pe care Alexandru cel Mare l-a tăiat cu sabia.
 • 2. (în) sintagmă Nod gordian = dificultate extrem de mare, greu sau imposibil de rezolvat.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN
  • 2.1. expresie A tăia nodul gordian = a rezolva energic, brutal, cu repeziciune o dificultate.
   surse: DN

etimologie: