2 intrări

14 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GILBERT, gilberți, s. m. (Fiz.) Unitate de măsură (tolerată) a tensiunii magnetice și magnetomotoare. [Pr.: jilber.Abr.: Gb] – Din engl., fr. gilbert.

GILBERT, gilberți, s. m. (Fiz.) Unitate de măsură (tolerată) a tensiunii magnetice și magnetomotoare. [Pr.: jilber.Abr.: Gb] – Din engl., fr. gilbert.

gilbert sm [At: LTR / P: jil-ber / Abr: Gb / Pl: ~rți / E: eg, fr gilbert] (Fiz) Unitate de măsură a tensiunii magnetice și magnetomotoare. corectat(ă)

GILBERT s.f. (Fiz.) Unitate de măsură a tensiunii magnetice, egală cu tensiunea magnetică produsă pe o porțiune cu lungimea de un centimetru a unei linii de cîmp magnetic uniform, a cărui intensitate este de un oersted. [< engl., fr. gilbert, cf. Gilbert – fizician englez].

GILBERT [JILBERT] s. m. unitate de măsură a tensiunii magnetomotoare, egală cu 0,8 amperspire. (< fr. gilbert)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

gilbert (unitate de măsură) s. m., pl. gilberți; simb. Gb

+Gilbert (fizician englez) [pron. g’ilbărt] s. propriu

gilbert s. m., pl. gilberți; simb. Gb

gilbert s. m., [gi- pron. fr. ji-], pl. gilberți; simb. Gb

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GÍLBERT (< fr. {i}; {s} n. pr. W. Gilbert) [jilbér] s. m. Unitate (tolerată) de măsură (simbol: Gb) pentru tensiunea magnetică, egală cu 0,7947 amperi.

GILBERT [gílbərt], William (1544-1603), medic și fizician englez. Medic la curtea regală a Elisabetei I și a lui Iacob I. Membru al Colegiului Regal de Fizică. Pionier al experimentărilor în domeniul electroacusticii și magnetismului. A introdus noțiuni noi ca: electricitate, forță electrică, pol magnetic („De magnete”). Numele său a fost atribuit unității de măsură pentru tensiunea magnetică – gilbert.

GILBERT [ghílbət], arh. în partea central-vestică a Oc. Pacific (Micronezia), la SE de Arh. Marshall, format din 16 atoli coraligeni (mai importanți: Tarawa, Makin, Abaiang); 286 km2; 67,5 mii loc. (1990). Climă ecuatorială. Copra, pescuit. Face parte din statul Kiribati.

GILBERT [gílbərt], John (pseud. lui John Pringle) (1895-1936), actor american de film. Stil de joc patetic-romantic în roluri de june-prim al cinematografului mut („Văduva veselă”, „Ce visează fetele”, „Nopți în deșert”). Partenerul Gretei Garbo, a impus un cuplu de mare popularitate („Carnea și diavolul”, „Anne Karenina”, „Regina Christina”).

GILBERT [gílbət], Walter (n. 1932), biochimist american. A efectuat cercetări fundamentale de biochimie privind determinarea secvențelor de bază în acizii nucleici. Premiul Nobel pentru chimie (1980), împreună cu F. Sanger și P. Berg.

Intrare: gilbert
substantiv masculin (M3)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • gilbert
  • gilbertul
  • gilbertu‑
plural
  • gilberți
  • gilberții
genitiv-dativ singular
  • gilbert
  • gilbertului
plural
  • gilberți
  • gilberților
vocativ singular
plural
Gb simbol
abreviere, simbol, siglă (I6)
  • Gb
Intrare: Gilbert
Gilbert nume propriu
nume propriu (I3)
  • Gilbert
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

gilbert, gilberțisubstantiv masculin

  • 1. fizică Unitate de măsură (tolerată) a tensiunii magnetice și magnetomotoare. DEX '09 DEX '98 DN
  • comentariu simbol Gb DOOM 2
  • comentariu Dicționarele indică de regulă pronunția franceză jilber, dar denumirea provine de la numele unui fizician englez. dexonline
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.