4 intrări

30 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GÁMA, (1) gama, s. m., s. f. 1. S. m. A treia literă a alfabetului grecesc (folosită adesea și ca simbol în matematică, fizică etc.). 2. S. f. (Fiz.; în sintagma) Raze (sau radiație) gama = radiație emisă de corpurile radioactive, având o putere de pătrundere extrem de mare. 3. S. f. (Fiz.) Unitate de măsură a masei egală cu o milionime de gram. – Din fr. gamma.

gama [At: DEX / E: fr gamma] 1 smi A treia literă a alfabetului grecesc, adesea folosită ca simbol în matematică, fizică, logică etc. 2 sfi (Fiz; îs) Raze (sau radiație) ~ Radiație emisă de corpurile radioactive, având o putere de pătrundere extrem de mare. 3 sf Unitate de măsură a masei egală cu o milionime de gram. 4 sfi Unitate de măsură a intensității câmpului magnetic, egală cu a miliona parte dintr-un oersted.

GÁMA s. m. invar., s. f. 1. S. m. invar. A treia literă a alfabetului grecesc (folosită adesea și ca simbol în matematică, fizică etc.). 2. S. f. (Fiz.; în sintagma) Raze (sau radiație) gama = radiație emisă de corpurile radioactive, având o putere de pătrundere extrem de mare. 3. S. f. (Fiz.) Unitate de măsură a masei egală cu o milionime de gram. – Din fr. gamma.

GÁMA s.f. 1. A treia literă a alfabetului grecesc (Γ, γ). 2. Microgram. 3. Unitate de măsură a intensității câmpului magnetic, egală cu a miliona parte dintr-un oersted. [< fr., gr. gamma].

GÁMA s. f. 1. a treia literă a alfabetului grecesc, corespunzând lui g. 2. unitate de măsură a masei, o milionime de gram; microgram. 3. unitate de măsură a intensității câmpului magnetic, a miliona parte dintr-un oersted. 4. raze (sau radiații) ~ = radiație emisă de corpurile radioactive, cu o putere penetrantă foarte mare. (< fr., gr. gamma)

GÁMA f. 1) Numele celei de-a treia litere din alfabetul grecesc. 2): Radiație ~ radiație electromagnetică cu o mare putere de pătrundere. /<fr. gamma

Gama (Vasco de) m. celebru navigator portugez, ocoli cel dintâiu capul de Buna-Speranța (1498) si muri ca vicerege al Indiilor (1525). El fu glorificat de Camoëns și este eroul operei Africana de Meyerbeer.

GÁMĂ, game, s. f. 1. Succesiune melodică, ascendentă sau descendentă, care cuprinde toate sunetele unei scări muzicale, luând numele notei cu care începe. 2. Fig. (Pict.) Serie de tonuri și de culori dispuse într-o succesiune armonioasă. 3. Fig. Serie, grup, succesiune de obiecte, de fenomene, de situații care alcătuiesc un tot (armonios). Gamă largă de sortimente. – Din fr. gamme.

ga2 sf [At: PAȘCA, GL. / E: nct] (Reg) 1 Om dezordonat, delăsător. 2 Slăbănog.

ga1 sf [At: VLAHUȚĂ, N. 149 / Pl: ~me / E: fr gamme, cf ger Gamma, it gamma] 1 Succesiune de sunete (și note) care cuprinde toate sunetele unei scări muzicale dispuse în ordinea ascendentă sau descendentă a sunetelor și luând tonul și numele notei cu care începe succesiunea. 2 (Îs) ~ diatonică Gamă (1) formată din intervale de tonuri și semitonuri, scara ei cuprinzând șapte sunete. 3 (Îs) ~ cromatică Gamă (1) ale cărei sunete merg din semiton în semiton și a cărei scară cuprinde 12 sunete. 4 (Pct) Serie de culori în gradație naturală. 5 (Pan) Serie de operații pe care trebuie să le suporte o materie brută pentru a deveni un produs complet. 6 (Fig) Serie, succesiune de obiecte, de fenomene etc. ce alcătuiesc un tot (armonios).

GÁMĂ, game, s. f. 1. Succesiune de sunete (și note), care cuprinde toate sunetele unei scări muzicale, dispuse în ordinea ascendentă sau descendentă a sunetelor și luând tonul și numele notei cu care începe succesiunea. 2. Fig. (Pict.) Serie de tonuri și de culori dispuse într-o succesiune armonioasă. 3. Fig. Serie, grup, succesiune de obiecte, de fenomene, de situații care alcătuiesc un tot (armonios). Gamă largă de sortimente. – Din fr. gamme.

GÁMĂ, game, s. f. 1. (Muz.) Serie de opt note, dispuse în ordinea naturală (ascendentă sau descendentă v. c.) a sunetelor și luînd tonul și numele notei cu care începe. Ore întregi făceam game la pian. CAMIL PETRESCU, T. II 96. Își primblă mîinile pe clape... încheind gamele cu putere. D. ZAMFIRESCU, R. 143. Se alinta cu degete ușoare pe clapele albe și negre ale pianului și din gamele-i nebunatice și stîlcite simțirea nu lipsea. HOGAȘ, M. N. 48. ◊ Fig. Ciudată e grădina plantelor primăvara. Tot soiul de miresme aleargă, tot felul de glasuri se amestecă, toată gama ciripirilor urcă. ANGHEL, PR. 113. Floricico, Floricico! din toată gama dragostei noastre curate... o singură notă mai lipsea. HOGAȘ, M. N. 42. Și vîntul șuiera mereu A iernii fioroasă gamă. DEMETRESCU, O. 41. ◊ Gamă diatonică v. diatonic. Gamă cromatică v. cromatic. 2. (Pict.) Serie de culori dispuse într-o gradație armonioasă. Surîde sus, pe rafturi, o gamă colorată De sticle. ANGHEL-IOSIF, C. M. I 96. Deasupra ochilor ei închiși vedea felurite forme... ce creșteau străbătînd toată gama colorilor. VLAHUȚĂ, N. 149. ◊ Gamă caldă = gamă care cuprinde culorile roșu, galben și portocaliu. Gamă rece = gamă care cuprinde culorile verde, albastru și violet.

GÁMĂ s.f. 1. Scară de evaluare a unor valori sau rezultate. 2. (Muz.) Succesiune de opt sunete dispuse în ordine ascendentă sau descendentă, care ia tonul și numele notei cu care începe. 3. (Pict.) Succesiune de tonuri, de culori care se armonizează. [< fr. gamme, it. gamma].

GÁMĂ s. f. 1. (muz.) succesiune de opt sunete, dispuse în ordine ascendentă sau descendentă, limitată la sunetele din cuprinsul unei octave. 2. șir de mărimi scalare exprimând termenii unei serii în tehnică. 3. (fig.) serie de situații, valori, produse, sortimente etc. înrudite, formând un tot armonios. ◊ (pict.) succesiune de tonuri, culori care se armonizează. (< fr. gamme)

gámă s. f. Serie, ansamblu de elemente de aceeași natură sau cu aceeași destinație ◊ „Produsele cosmetice din gama «Belatrix» [sunt] realizate după o formulă originală românească.” R.l. 3 III 77 p. 5. ◊ „Alte noutăți: gama de cosmetică decorativă «Ada», conținând fond de ten, tuș de pleoape, ruj de buze în 25 de nuanțe, gama de cosmetice pentru bărbați «Farmec-Select» care cuprinde creme de ras, apă de toaletă, deodorante, loțiuni, apă de toaletă supraconcentrată «Revin».” R.l. 3 VIII 78 p. 5. ◊ „Rank Xerox a lansat o nouă gamă de materiale de birou.” R.l. 14 IX 93 p. 5; v. și linie, sinterizat, tipodimensiune (1967) (din fr. gamme; DMN 1959; DN, DN3 – alte sensuri, DEX)

GÁMĂ ~e f. 1) muz. Succesiune de note muzicale în ordine ascendentă sau descendentă, cuprinse într-un interval de o octavă, care ia numele notei cu care începe această succesiune. 2) Serie de culori într-o gradație naturală și armonioasă. 3) fig. Șir continuu (de obiecte, fenomene, situații etc.), alcătuind un tot. O ~ întreagă de sentimente. /<fr. gamme

gamă f. 1. cele opt note muzicale așezate în ordinea lor naturală: do, re, mi, fa, sol, la, si, do; 2. în pictură: succesiune de tonuri, de colori; 3. fig. ton în genere: alte guri, aceeași gamă. EM.

*gámă f., pl. e (vgr. gámma, litera G, uzitată în evu mediŭ de Guido din Arezzo [† 1050] ca să însemne prima notă a gameĭ). Muz. Serie de opt note dispuse în ordinea naturală a sunetelor (do, re, mi, fa, sol, la, si, do). Fig. Serie de lucrurĭ clasate pin gradațiune naturală: gama gusturilor, a sunetelor, a colorilor. În general, ton, cîntec, vorbă: acest nepot nu știe de cît o gamă: a cere banĭ unchĭuluĭ săŭ. – Gamele-s ascendente, cînd notele pleacă de la gros la supțire, și descendente, cînd pleacă invers. Ele se divid în game diatonice și cromatice. Îs doŭă felurĭ de game diatonice: cea majoră, compusă din cincĭ tonurĭ și doŭă semi-tonurĭ, și cea minoră, compusă din treĭ tonurĭ, un ton și jumătate și treĭ semi-tonurĭ. Toate gamele ĭaŭ tonu și numele noteĭ cu care încep. – În anu 1025, călugăru Guido din Arezzo înlocui literele uzitate p. note pin gama cu notele ut, re, mi, fa, sol, la. Nota si fu adăugată maĭ tîrziŭ după cele doŭă inițiale S. I. (sfîntu Ion) ale imnuluĭ. Înlocuirea silabeĭ ut pin do fu făcută la începutu sec 17 de Giovanni Doni și amintește numele luĭ.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

gáma1 (unitate de măsură) s. f.; simb. g

gáma2 (literă grecească) s. m., pl. gáma; γ, Γ

arată toate definițiile

Intrare: Gama
nume propriu (I3)
 • Gama
Intrare: Gama
Gama
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: gama
invariabil (I1)
Surse flexiune: DOR
 • gama
Intrare: gamă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ga
 • gama
plural
 • game
 • gamele
genitiv-dativ singular
 • game
 • gamei
plural
 • game
 • gamelor
vocativ singular
plural

gama

 • 1. masculin A treia literă a alfabetului grecesc (folosită adesea și ca simbol în matematică, fizică etc.).
  surse: DEX '09 DEX '98 DN
  • comentariu Notație: γ, Γ
   surse: DOOM 2
 • 2. feminin (numai) singular fizică (în) sintagmă Raze (sau radiație) gama = radiație emisă de corpurile radioactive, având o putere de pătrundere extrem de mare.
  surse: DEX '09 DEX '98 MDN '00
 • 3. feminin (numai) singular fizică Unitate de măsură a masei egală cu o milionime de gram.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN sinonime: microgram
 • 4. feminin Unitate de măsură a intensității câmpului magnetic, egală cu a miliona parte dintr-un oersted.
  surse: DN
  • comentariu simbol g
   surse: DOOM 2

etimologie:

gamă

 • 1. Succesiune melodică, ascendentă sau descendentă, care cuprinde toate sunetele unei scări muzicale, luând numele notei cu care începe.
  surse: DEX '09 DLRLC DN attach_file 6 exemple
  exemple
  • Ore întregi făceam game la pian. CAMIL PETRESCU, T. II 96.
   surse: DLRLC
  • Își primblă mîinile pe clape... încheind gamele cu putere. D. ZAMFIRESCU, R. 143.
   surse: DLRLC
  • Se alinta cu degete ușoare pe clapele albe și negre ale pianului și din gamele-i nebunatice și stîlcite simțirea nu lipsea. HOGAȘ, M. N. 48.
   surse: DLRLC
  • figurat Ciudată e grădina plantelor primăvara. Tot soiul de miresme aleargă, tot felul de glasuri se amestecă, toată gama ciripirilor urcă. ANGHEL, PR. 113.
   surse: DLRLC
  • figurat Floricico, Floricico! din toată gama dragostei noastre curate... o singură notă mai lipsea. HOGAȘ, M. N. 42.
   surse: DLRLC
  • figurat Și vîntul șuiera mereu A iernii fioroasă gamă. DEMETRESCU, O. 41.
   surse: DLRLC
 • 2. figurat pictură Serie de tonuri și de culori dispuse într-o succesiune armonioasă.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file 2 exemple
  exemple
  • Surîde sus, pe rafturi, o gamă colorată De sticle. ANGHEL-IOSIF, C. M. I 96.
   surse: DLRLC
  • Deasupra ochilor ei închiși vedea felurite forme... ce creșteau străbătînd toată gama colorilor. VLAHUȚĂ, N. 149.
   surse: DLRLC
  • 2.1. Gamă caldă = gamă care cuprinde culorile roșu, galben și portocaliu.
   surse: DLRLC
  • 2.2. Gamă rece = gamă care cuprinde culorile verde, albastru și violet.
   surse: DLRLC
 • 3. figurat Serie, grup, succesiune de obiecte, de fenomene, de situații care alcătuiesc un tot (armonios).
  surse: DEX '09 DEX '98 MDN '00 attach_file un exemplu
  exemple
  • Gamă largă de sortimente.
   surse: DEX '09 DEX '98
 • 4. Scară de evaluare a unor valori sau rezultate.
  surse: DN
  • diferențiere Șir de mărimi scalare exprimând termenii unei serii în tehnică.
   surse: MDN '00

etimologie: