8 definiții pentru Eva

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Eva f. numele primei femei, soția lui Adam, mama neamului omenesc.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Eva, numele primei femei create de Dumnezeu, strămoașa neamului omenesc. Numele i-a fost dat de Adam, din coasta căruia a fost făcută. Cuvântul Eva înseamnă „viață pentru că ea era să fie mama tuturor celor vii” (Fac., 3, 20).

EVA (în „Vechiul Testament”), nume dat primei femei în virtutea menirii ei de a fi „mamă a tuturor celor vii”; soția lui Adam, creată de Dumnezeu din coasta acestuia. Ispitită de șarpe (diavol), E., și, la îndemnul ei, Adam încalcă porunca divină, mâncând din pomul cunoașterii binelui și a răului (păcatul originar), ambii fiind alungați din Rai. Cu Adam a avut trei fii (Cain, Abel și Seth) și mai multe fiice. ◊ Expr. Fiică a Evei = femeie; în sens peiorativ, femeie frivolă.

EVA ebr. Chavva „viață” (etim. Cand). 1. – (P8; Cand 136). – (C Ștef). 2. Evuța f. (Ard). Evuțan (Moț); Evuțian fam. băn. 3. Prob. Evi -an act.; Evoescu act.

Eva Conform legendei biblice, Éva este numele primei femei. Interpretarea oferită de textul Genezei este de „mamă a celor vii” (Septuaginta traduce în acest pasaj numele ebraic prin → Zoe). Apropierea numelui ebraic Hawwah de verbul hâyah „a trăi” nu este însă decît o etimologie populară. Adevărata semnificație a numelui Eva rămîne încă în discuția specialiștilor, deși una dintre numeroasele ipoteze propuse pare să se apropie de adevăr (este vorba despre apropierea numelui Evei de cuv. arameean hawwa sau arab. hayya „șarpe, viperă”). Prin intermediul gr. Eua, redat în latina ecleziastică prin Heva, iar în vechea slavă prin Eva, numele se răspîndește în Europa. Deși unele izvoare hagiografice menționează existența cîtorva sfinte și martire creștine cu acest nume (cultul lor fiind însă destul de puțin răspîndit), prezența numelui în onomastica contemporană se explică mai mult prin arhicunoscuta legendă biblică și prea puțin sau chiar deloc prin valoarea de nume calendaristic. Interesant de amintit este faptul că peste tot, acolo unde este cunoscut cultul Evei biblice, probabil în amintirea trecerii ei prin paradis, aceasta este considerată patroana grădinarilor. În onomastica noastră, Eva nu a avut și nu are nici în prezent o frecvență prea mare, situație asemănătoare și altor popoare (se pare că numele este mai frecvent în rîndul protestanților). Împrumutat din secolul trecut pe cale cultă din apus, prenumele fem. Evelína, deși nu este la origine decît un derivat diminutival de la Eva, a devenit independent, legătura lui cu numele de bază nemaifiind simțită. ☐ Fr. Eve, Eveline, engl. Eva, Evelyn, germ. Eva, Evelina, magh. Eva, Evelin, bg., rus. Eva, Evelina. ☐ Motivul biblic al Evei a avut o lungă și prestigioasă carieră literară. Semnificînd crearea și căderea omului, povestea primei femei era aproape nelipsită din prologul misterelor din evul mediu, Eva fiind unul dintre cele mai reale personaje ale acestor vechi manifestații teatrale (de ex., în cel mai vechi mister cunoscut, Jocul lui Adam, creație anglo-normandă din sec. 12). Figura simbolică a Evei apare, printre altele, în operele lui H. Grotius, Lope de Vega, J. Milton (în Paradisul pierdut) etc. Iubitorilor muzicii le este cunoscută o fermecătoare Eva din Maeștrii cîntăreți din Nürenberg de R. Wagner. Eva, sculptura lui Rodin.

De la Adam și Eva – Expresia e folosită ironic la adresa acelora care, expunînd sau povestind ceva, o iau de la un început prea îndepărtat și nelegat de problema în discuție. Ea n-are nevoie de prea multe explicații, deoarece se știe că legenda biblică a Genezei începe cu Adam și Eva. Variante: „De cînd cu moș Adam” și „De la Adam Babadam”, ambele desemnînd o vechime mare: „Așa ne era obiceiul să facem la scăldat de pe cînd Adam Babadam”… (lon Creangă). BIB.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

eva s. f. sg. (tox.) amfetamină.

în costumul lui Adam și Eva expr. (glum.d. un cuplu) nud; complet dezbrăcat.

Intrare: Eva
Eva
substantiv propriu (SP001FS)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • Eva
plural
genitiv-dativ singular
  • Evei
plural
vocativ singular
plural