2 intrări

4 definiții

Endymion m. Mit. păstor iubit de Diana și condamnat de Joie la un somn perpetuu.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

Endymion, păstor de o rară frumusețe care l-a rugat pe Zeus să-l lase să doarmă veșnic, ca să rămînă pururea tînăr. Zeus i-a împlinit voia. Văzîndu-l dormind, Artemis (Luna) s-a îndrăgostit de frumosul păstor pe care a început să-l viziteze, noapte de noapte, coborînd din înaltul cerurilor. Din iubirea lor s-au născut cincizeci de fete.

ENDYMION (în mitologia greacă), păstor de o rară frumusețe, care, îngrozit de perspectiva bătrâneții, a cufundat de tatăl său Zeus, la rugămintea sa, într-un somn veșnic, pentru a-i conserva tinerețea. Mitul a circulat în literatură (J. Lyly, J. Keats), pictură (van Dyck, Rubens) etc.

Scilla hispanica Mill. [syn. S. campanulata Ait.; Hyacinthus campanulatus hort.; Endymion campanulatum (Ait.) Pari.]. Specie care înflorește primăvara. Flori albastre, pendente, cu pedunculi scurți (perigon campanulat, foliole lanceolate, curbate la vîrf), așezate în racem rar erect, dispus terminal pe o tulpină de pînă la 30 cm înălțime. Frunze late, lanceolate, liniar-ascuțite.

Intrare: endymion
endymion
Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt.
Intrare: Endymion
Endymion
Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt.