2 intrări

4 definiții

Electra f. Mit. sora Iphigeniei și a lui Oreste, scăpă pe fratele ei și-l îndemnă să răsbune uciderea părintelui lor Agamemnon.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

Electra 1. Una dintre fiicele lui Oceanus și ale lui Tethys și mama lui Iris – mesagera zeilor – și a harpiilor. 2. Una dintre cele șapte pleiade, fiicele lui Atlas și ale Pleionei, denumite după tatăl lor și atlantide (v. și Atlantides). Din unirea ei cu Zeus s-au născut Fardanus, Iasion și – după o versiune – Harmonia. 3. Fiica lui Agamemnon (v. și Agamemnon) și a Clytaemnestrei. După uciderea lui Agamemnon, numai mila Clytaemnestrei o scapă pe Electra de mînia lui Aegisthus și de moarte. Aegisthus o zăvorăște însă pe Electra în palatul lui din Mycenae. Apoi, temîndu-se că va naște urmași care-i vor lua tronul, el o căsătorește cu sila cu un țăran. La întoarcerea lui Orestes (v. și Orestes), Electra își îndeamnă și-și ajută fratele să-i omoare, la rîndul lui, pe cei doi ucigași. Cînd Orestes e urmărit de erinii, ea e alături de el, înconjurîndu-l cu dragostea și grija ei de soră. Mai tîrziu, Orestes pleacă împreună cu prietenul său Pylades în Taurida. În lipsa lui, zvonindu-se că ar fi mort, Aletes, fiul lui Aegisthus, uzurpă tronul cetății Mycenae. Electra pleacă atunci la Delphi, unde îl întîlnește pe Orestes, se întorc împreună acasă și-l detronează pe Aletes. Electra se căsătorește apoi cu Pylades, prietenul fratelui ei, cu care are mai tîrziu un fiu, pe nume Strophius.

ELECTRA (în mitologia greacă), fiica lui Agamemnon și a Clitemnestrei. L-a îndemant și l-a ajutat pe fratele ei, Oreste, să răzbune moartea tatălui lor. ◊ Complexul Electrei = (în accepția lui C. Jung) Termen desemnând varianta feminină a complexului lui Edip.

Laodice 1. Una dintre fiicele lui Priamus și ale Hecubei. S-a căsătorit cu Helicaon, fiul lui Antenor. După căderea Troiei, în timp ce căuta adăpost fugind din calea invadatorilor, Laodice a dispărut, fiind înghițită de pămîntul care s-a deschis în fața ei. 2. Denumire purtată de Electra, fiica lui Agamemnon și a Clytaemnestrei.

Intrare: electra
electra
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: Electra
Electra
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.