3 intrări

16 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DANĂ, dane, s. f. 1. Zonă a unui port situată de-a lungul unui chei pentru acostarea navelor, încărcarea și descărcarea mărfurilor. 2. Șlep sau grup de șlepuri acostate bord la bord la aceeași dană (1). – Din ngr. dána.

da1 sf [At: ABC MAR. 46 / Pl: ~ne / E: ngr δυνα] 1 Porțiune de-a lungul cheiurilor unui port (sau, mai rar, în mijlocul apei navigabile) amenajată pentru acostarea navelor și manipularea mărfurilor. 2 Magazie pentru depozitarea mărfurilor într-un port sau la vamă. 3 Grup de două sau mai multe nave acostate bord la bord la aceeași dană (1).

dâ sf [At: ALR SN I, h. 199/346 / V: dâie / Pl: ~ne / E: nct] (Mar) 1 Pepene verde. 2 Pepene galben. 3 Dovleac.

DANĂ, dane, s. f. 1. Loc situat de-a lungul cheiurilor sau, mai rar, în mijlocul apei navigabile și amenajate pentru scoaterea vaselor și manipularea mărfurilor într-un port. 2. Magazie pentru depozitarea mărfurilor (într-un port sau la vamă). 3. Șlep sau grup de șlepuri acostate bord la bord la aceeași dană (1). – Din ngr. dána.

DANĂ, dane, s. f. 1. Loc amenajat pentru acostarea vaselor de-a lungul cheiurilor unui port sau, mai rar, în mijlocul unei ape navigabile. 2. Magazie într-un port sau într-o vamă, în care se depozitează mărfurile. 3. Fiecare din șlepurile sau din șirurile de șlepuri ale unui convoi.

DA s.f. 1. Porțiune de-a lungul cheiurilor unui port, amenajată pentru acostarea vaselor. 2. Magazie, depozit de mărfuri într-un port, într-o vamă. 3. Fiecare dintre șlepurile care alcătuiesc un convoi. [< ngr. dana – șir].

DANĂ ~e f. 1) Loc într-un port special amenajat pentru acostarea navelor în vederea încărcării și descărcării lor. 2) Depozit de mărfuri în porturi sau în vămile mari. 3) Fiecare dintre vasele care formează un convoi. /<ngr. dana

dánă f., pl. e (ngr. dána, șir). Parte (despărțitură) numerotată a unuĭ cheŭ: vaporu a acostat la dana a treĭa.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

da s. f., g.-d. art. danei; pl. dane

da s. f., g.-d. art. danei; pl. dane

da s. f., g.-d. art. danei; pl. dane

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

dană (dane) s. f. – Loc de legat, pe cheiurile unui port, bolard. Ngr. ντάνα „rînd” (Scriban), și acesta din it. andana (Hesseling 26).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

DANA [déinə], James Dwight (1813-1895), mineralog american. Autorul unei clasificări a mineralelor bazată pe compoziția chimică și pe caracterele lor cristalografice.

Intrare: Dana
nume propriu (I3)
  • Dana
Intrare: dană
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • da
  • dana
plural
  • dane
  • danele
genitiv-dativ singular
  • dane
  • danei
plural
  • dane
  • danelor
vocativ singular
plural
Intrare: dână
dână
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
dâie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

da, danesubstantiv feminin

  • 1. Zonă a unui port situată de-a lungul unui cheu pentru acostarea navelor, încărcarea și descărcarea mărfurilor. DEX '09 DLRLC DN
  • 2. Magazie pentru depozitarea mărfurilor (într-un port sau la vamă). DEX '98 DLRLC DN
  • 3. Șlep sau grup de șlepuri acostate bord la bord la aceeași dană. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.