3 intrări

22 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DINĂ, dine, s. f. (Fiz.) Unitate de măsură a forței, egală cu forța care imprimă unui corp cu masa de un gram accelerația de un centimetru pe secundă la pătrat. – Din fr. dyne.

DINĂ, dine, s. f. (Fiz.) Unitate de măsură a forței, egală cu forța care imprimă unui corp cu masa de un gram accelerația de un centimetru pe secundă la pătrat. – Din fr. dyne.

-dinamie ec [At: DN3 / V: di / E: fr dynamie] Element secund de compunere cu semnificația: 1 „Forță”. 2 „Energie”. 3 „Dinam”.

dinam2(o)- [At: DN3 / E: fr dynam(o)-] Element prim de compunere savantă cu semnificația 1 „Forță” 2 „Energie” 3 „Dinam”.

di1 sf [At: DL / Pl: ~ne / E: fr dyne] (Fiz) Unitate de măsură a forței, egală cu forța care imprimă unui corp cu masa de un gram accelerația de un centimetru pe secundă la pătrat.

DINĂ, dine, s. f. (Fiz.) Unitate de măsură a forței, egală cu forța care imprimă unui corp cu masa de un gram accelerația de un centimetru pe secundă la pătrat.

DINAMO- Element prim de compunere savantă cu semnificația „(referitor la) forță”, „energie”, „dinam”. [Var. dinam- și -dinamie. / < fr. dynam(o)-, cf. gr. dynamis].

DI s.f. Unitate de măsură pentru forță, egală cu forța imprimată de accelerația de 1 cm pe secundă a unui punct material cu masa de un gram. [< fr. dyne, cf. gr. dynamis – forță].

DINAM2(O)-, -DINAMIE, -DI elem. „forță, energie”; „dinam”. (< fr. dynam/o/-, -dynamie, – dyne, cf. gr. dynamis)

DI1 s. f. unitate de măsură pentru forță egală cu forța imprimată de accelerația de 1 cm/sec2 asupra unui punct material cu masa de un gram. (< fr. dyne)

DINĂ ~e f. fiz. Unitate de măsură a forței egală cu forța care imprimă unui corp cu masa de un gram o accelerație de un centimetru pe secundă la patrat. /<fr. dyne

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

di s. f., g.-d. art. dinei; pl. dine; simb. dyn

di s. f., g.-d. art. dinei; pl. dine; simb. dyn

di s. f., g.-d. art. dinei; pl. dine; simb. dyn

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

-DINAMIE „forță, putere, stamină”. ◊ gr. dynamis „putere, forță” > fr. -dynamie, germ. id., engl. -dinamy > rom. -dinamie.

DINAMO- „forță, energie, putere, dinamic, energetic”. ◊ gr. dynamis „forță, putere” > fr. dynamo-, germ. id., engl. id., it. dinamo- > rom. dinamo-.~cor (v. -cor), adj., (despre o plantă) care prezintă dinamocorie; ~corie (v. -corie2), adj., s. f., răspîndire a semințelor sau a sporilor printr-un mecanism propriu plantei respective; ~gen (v. -gen1), adj., 1. Care creează sau care generează energie. 2. (Despre stimuli) Care are proprietatea de a dinamiza organismul și de a-i spori capacitatea de acțiune; ~geneză (v. -geneză), s. f., 1. Producere de energie sau de forță. 2. Proces de producere a senzațiilor, sentimentelor sau ideilor care augmentează tonusul vital uman; ~genie (v. -genie1), s. f., 1. Mod de dezvoltare și creștere a activității unui organism, organ, celulă etc. 2. Acțiune biologică normală sau patologică prin care o activitate psihologică este imediat augmentată; ~graf (v. -graf), s. n., instrument care servește la înregistrarea forței musculare; ~gramă (v. -gramă), s. f., diagramă obținută la dinamograf; ~logie (v. -logie1), s. f., disciplină care studiază forțele, considerate în abstract; ~metrie (v. -metrie1), s. f., măsurare a forței cu ajutorul dinamometrului; ~metru (v. -metru1), s. n., instrument utilizat la măsurarea forțelor.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Din, -a, -ăuți v. Constantin II C 1.

Intrare: Dina
nume propriu (I3)
  • Dina
Intrare: dinamo
prefix (I7-P)
  • dinamo
dinam2 (afix) element de compunere
afix (I7)
  • dinam
sufix (I7-S)
  • dinamie
dină2 (suf.) element de compunere sufix
sufix (I7-S)
  • di
Intrare: dină (s.f.)
dină1 (s.f.) substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • di
  • dina
plural
  • dine
  • dinele
genitiv-dativ singular
  • dine
  • dinei
plural
  • dine
  • dinelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

dinamoelement de compunere, prefix

  • 1. Element de compunere savantă cu semnificația „(referitor la) forță”, „energie”, „dinam”. DN
etimologie:

di, dinesubstantiv feminin

  • 1. fizică Unitate de măsură a forței, egală cu forța care imprimă unui corp cu masa de un gram accelerația de un centimetru pe secundă la pătrat. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • comentariu simbol dyn DOOM 2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.