4 intrări

4 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CYRTOPODIUM R. Br., CIRTOPODIUM, fam. Orchidaceae. Gen originar din America tropicală, cca 55 specii, terestre sau epifite, cu pseudobulbi care poartă mai multe frunze lunguieț-lanceolate, nervate. Flori mari sau mijlocii, cu peduncul (petale, de obicei, egale sau cele interioare puțin mai late, labei trilobat, lobul central pendent, lobii laterali cu mici excrescențe, antere cu 4 saci de polen ovali) reunite (spic) mai multe pe un peduncul înalt, ramificat, cu bractee mari, de aceeași culoare cu petalele exterioare.

Cyrtopodium andersonii R. Br. (syn. Cymbidium andersonii Lamb.). Specie care înflorește primăvara. Flori (petalele exterioare și interioare îndepărtate, late, eliptice, galbene-verzui, labelul auriu sau portocaliu cu lobii laterali erecți, lobul central ondulat, cca 5 cm diametru), mai multe într-un spic, pe un peduncul înalt de cca 1,25 m. Frunze (cca 0,65 m lungime) lanceolate.

Cyrtopodium punctatum Ldl. (syn. Epidendrum punctatum L.). Specie care înflorește primăvara-vara. Flori (petale ușor ondulate, cele exterioare lunguieț-eliptice, galbene-verzui cu dungi maro, cele interioare mai late, cu vîrf bont, galbene-deschis cu cîteva pete roșii la bază, labei galben cu margine roșie, lobii laterali roșii-închis) cu diametru de 5 cm, pe un peduncul ramificat, cu bractee mari.

Cyrtopodium virescens Rchb. f. et Warm. Specie care înflorește primăvara. Flori late (cca 3 cm diametru), petalele interioare și exterioare eliptice, galbene-verzui cu pete maro, labei cu lobii laterali erecți, roșii-maronii și lob central auriu, cu pete de un roșu-închis. Pedunculul floral înalt de cca 1,30 m, pseudobulbi scurți și groși. Plantă cu cîteva frunze lungi de cca 35 cm.

Intrare: Cyrtopodium (gen de plante)
Cyrtopodium (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Cyrtopodium
Intrare: Cyrtopodium andersonii
Cyrtopodium andersonii park  nomenclatura binară
compus
  • Cyrtopodium andersonii
Intrare: Cyrtopodium punctatum
Cyrtopodium punctatum park  nomenclatura binară
compus
  • Cyrtopodium punctatum
Intrare: Cyrtopodium virescens
Cyrtopodium virescens park  nomenclatura binară
compus
  • Cyrtopodium virescens