4 intrări

4 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CRYPTOCORYNE Fischer., CRIPTOCORINE, fam. Araceae. Gen originar din India de V pînă în China, din Sri Lanka pînă la Filipine și Noua Guinee, cca 48 specii, de apă sau mlaștină, rizom ramificat, care dezvoltă lăstari și un foiaj fin (persistent timp îndelungat). Frunze lanceolate, roșii-purpurii, cu o nervură centrală viguroasă și cu multe nervuri longitudinale și transversale. Inflorescențele sînt învelite într-o spată umflată la bază, care, pe partea superioară, este roșie-închisă-maronie, mai rar galbenă sau verzuie. Flori roșii, parfumate, tubul floral lung, erect, îngust, spadice subțire cu un apendix scurt, steril, la bază purtînd cca 7 flori femele.

Cryptocoryne beckettii Thwaites. Specie cu fruiize lunguieț-ovate sau eliptice, cu partea inferioară gofrată cu reflexe roșietice și nervura centrală foarte proeminentă, însoțită de 4-6 nervuri longitudinale, iar cea superioară verde-oliv sau verde-maronie, pețiol (cca 20 cm lungime, îngroșat la bază, cu reflexe roșietice. Pedunculul floral albieios, cca 4 cm lungime. Inflorescență de cca 12 cm lungime. modificată

Cryptocoryne cordata Griff. Specie cu frunze cordiforme la bază, cu vîrf lung, ascuțit, cu 7 nervuri longitudinale mai puțin proeminente, pețiol de 20-22 cm lungime. Spată fără apendix.

Cryptocoryne grandis Ridley. Specie cu frunze late sau lunguieț-ovate, pe ambele părți ale nervurei centrale cu cîte două nervuri longitudinale, pețiol de cca 26 cm lungime.

Intrare: Cryptocoryne (gen de plante)
Cryptocoryne (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Cryptocoryne
Intrare: Cryptocoryne beckettii
Cryptocoryne beckettii park  nomenclatura binară
compus
  • Cryptocoryne beckettii
Intrare: Cryptocoryne cordata
Cryptocoryne cordata park  nomenclatura binară
compus
  • Cryptocoryne cordata
Intrare: Cryptocoryne grandis
Cryptocoryne grandis park  nomenclatura binară
compus
  • Cryptocoryne grandis