5 intrări

5 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

COLLINSIA Nutt., COLINSIA, fam. Scrophulariaceae. Gen originar din America de N, cca 27 specii, erbacee, anuale, erecte sau tîrîtoare, ramificate, glabre sau pubescente, înalte de cca 40 cm. înflorește în mai-aug. Flori albastre, albe, violete, roșii sau combinate alb cu pete roz sau mov (corolă cu tub scurt, curbată în jos, marginea oblică, baza superioară cu 2 lacinii erecte, îndoite în exterior, iar cea inferioară cu 3 lacinii, cele laterale îndepărtate, stil simplu, 2 stamine lungi, 2 scurte, legate de cilindrul corolei) în ciorchine sau singulare în axa frunzelor. Frunze ovat-alungite, opuse, rar în grup de cîte 3, ușor-dentate pe margini cele de la bază.

Collinsia grandiflora Dougl. Specie care înflorește vara. Flori așezate în ciorchini, cca 7, sepale lanceolate cu vîrf ascuțit, corolă albă sau purpur, buza de jos albastră-închis sau violetă. Plantă anuală de cca 45 cm înălțime, tulpină erectă, subțire. Frunze groase, spre vîrf lunguiețe sau liniare, nepețiolate, cele de la bază, pețiolate, rotunjite.

Collinsia heterophylla Grah. (syn. C. bicolor Benth.). Specie care înflorește vara. Flori albe cu pete roz sau mov, așezate în ciorchine, frunze ovat-alungite, ușor-dentate pe margini. Plantă anuală, pînă la 35 cm înălțime.

Collinsia tinctoria Hartweg. Specie care înflorește vara. Flori gălbui, crem sau albe, cu linii sau pete purpur. Frunze aproape nepețiolate. Plantă anuală (cca 35 cm înălțime), glanduloasă, cu peri galbeni sau maro, lipicioși.

Collinsia verna Nutt. Plantă anuală, 15-40 cm înălțime. înflorește vara. Flori, cca 6, într-un buchet, cu buza superioară a corolei albă sau de un roșu-purpur, cea inferioară mare, albastră. Frunze ovate sau lunguiețe, spre vîrf ovat-lanceolate, euprinzînd parțial tulpina, cele de la bază rotunjite, cu pețiol svelt.

Intrare: Collinsia (gen de plante)
Collinsia (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Collinsia
Intrare: Collinsia grandiflora
Collinsia grandiflora  nomenclatura binară
compus
  • Collinsia grandiflora
Intrare: Collinsia heterophylla
Collinsia heterophylla  nomenclatura binară
compus
  • Collinsia heterophylla
Intrare: Collinsia tinctoria
Collinsia tinctoria  nomenclatura binară
compus
  • Collinsia tinctoria
Intrare: Collinsia verna
Collinsia verna  nomenclatura binară
compus
  • Collinsia verna