4 intrări

5 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

COELOGYNE Lindl. COELOGINE, fam. Orchidaceae. Gen originar din India, Arhipelagul Malaez și sudul Chinei, cca 135 specii, plante epifite sau terestre. Pseudobulbii persistenți, poartă 1-2 frunze așezate pe rizomi. Tulpina florală: crește atîrnînd în afara pseudobulbilor și, uneori, la vîrful bulbilor, între frunzele persistente. Flori (petale erecte, îndepărtate sau îndoite spre exterior, cele interioare la fel sau mai înguste decît cele exterioare, labei trilobat, cu lobul central liber) în ciorchine.

Coelogyne cristata Lindl. Specie care înflorește iarna. Flori albe (cca 11 cm diametru), pe un peduncul pendent, cca 9-11 flori, cu 2 frunze liniar-lanceolate pornite din pseudobulbii aproape sferici.

Coelogyne lawrenceana Rolfe. Specie care înflorește primăvara. Flori (label portocaliu și ruginiu, vîrf alb) mari, 1-3 pe un peduncul pendent. Pseudobulbi ovali cu 2 frunze lanceolate, cu vîrf ascuțit.

Coelogyne speciosa Lindl. Specie care înflorește aproape tot anul. Flori (label în interior cu un desen și pete castanii) galbene-verzui, 3 pe un peduncul pendent. Are o singură frunză îngust-eliptică pe pseudobulbi ovali.

NEOGYNA Rchb. f., NEOGINA, fam. Orchidaceae. Gen cu o singură specie, în Nepal, în păduri, orhidee epifite: Neogyna gardneriana Rchb. f. (syn. Coelogyne gardneriana Ldl.). Specie care înflorește iarna. Flori (petalele exterioare și interioare apropiate, cele exterioare lărgite la bază ca un săculeț) mari, albe, cu centrul labelului galben, în ciorchine pendent și cu bractee oliv-maronii lungi pînă la jumătatea florii. Pseudobulbi cu 2 frunze îngust-eliptice cu 5 nervuri.

Intrare: Coelogyne (gen de plante)
Coelogyne (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Coelogyne
Intrare: Coelogyne cristata
Coelogyne cristata  nomenclatura binară
compus
  • Coelogyne cristata
Intrare: Coelogyne lawrenceana
Coelogyne lawrenceana  nomenclatura binară
compus
  • Coelogyne lawrenceana
Intrare: Coelogyne speciosa
Coelogyne speciosa  nomenclatura binară
compus
  • Coelogyne speciosa