4 intrări
4 definiții
Dicționare enciclopedice
Definiții enciclopedice
CELSIA L., CELSIA, fam. Scrophulariaceae. Gen originar din Grecia și Africa de S, 40-45 specii, bienale sau perene, cca 0,30-1,5 m înălțime. Înflorește în mai-sept. Flori (cca 2-3 cm diametru) tubuloase, dispuse în panicule, în centrul florilor galbene 4, stamine. Frunze dispuse în rozetă, încrețite, verzi-strălucitoare.
Celsia acaulis Bory.. Specie care înflorește vara. Flori mici (cca 2,5 cm diametru), galbene, singulare, pe un peduncul lung de cca 12 cm. Frunze în rozetă plată, lunguiețe, crestat-dentate. A dat naștere la mulți hibrizi.
- sursa: DFL (1989)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
Celsia arcturus (L.) Jacq. Specie care înflorește vara. Flori în ciorchini rari, galbene, cu peduncul lung, bractee triunghiulare, dentate, stamine cu perișori violeți. Fruct, capsulă mai lungă decît caliciul. Frunze ovate sau lunguiețe, dentate, cele de la bază pețiolate, în formă de liră și penate sau nedivizate. Plantă pubescentă, 0,50 m înălțime, bienală.
- sursa: DFL (1989)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
Celsia cretica L. Specie care înflorește vara. Flori galbene, cu pete purpurii și aproape fără peduncul, 2 stamine mai lungi, glabre, mai scurte cu perișori violeți, bractee lanceolat-dentate sau nedentate, mai lungi decît caliciul. Fruct, capsulă glabră, mai scurtă decît caliciul. Plantă, 15 cm înălțime, cultivată în seră rece.
- sursa: DFL (1989)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni