5 intrări

5 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CATASETUM L. C. Rich., CATASETUM, fam. Orchidaceae. Gen originar din America tropicală, cca 77 specii, terestre sau epifite, pseudobulbi cărnoși, din care pornesc cîteva frunze și pedunculul floral. Flori unisexuate sau bisexuate; cele mascule, care nu diferă mult de cele femele, apar pe aceeași plantă, în același timp sau în perioade diferite, și au labelul lăsat în jos, plat, la bază cu lin șănțuleț și cu marginea fran- jurată; cele femele au labelul în formă de coif, de obicei așezat spre sus, cu marginea simplă, crestată sau cu peri.

Catasetum atratum Lindl. Specie care înflorește primăvara. Flori, 12-15, așezate într-un ciorchine lung de 30 cm, pedunculat, petalele exterioare și interioare așezate spre în jos, verzi cu pete negre-maro, lunguiețe, cu vîrf ascuțit, labei în formă de coif dentat cu marginea păroasă, în interior galben- verde, la bază cu pete negre-maro. Din pseudobulbii cărnoși, în afară de pedunculul floral mai pornesc 2-4 frunze (cca 25-30 cm lungime), eliptice, înguste, cu vîrf ascuțit, caduce.

Catasetum barbatum Lindl. Specie ce înflorește primăvara. Floare cu diametrul de 5-6 cm, petalele interioare și exterioare înguste, lunguiețe, vîrf ascuțit, verzi cu pete negre-purpur, label lunguieț, la mijloc concav, margine păroasă.

Catasetum fimbriatum Lindl. Specie care înflorește primăvara-vara. Label în formă de evantai cu marginea franjurată, galben, petalele interioare și exterioare lanceolate, galbene cu pete roșietice, ascuțite la vîrf.

Catasetum pileatum Rchb. f. (syn. C. bungerothii N. E. Br.). Specie cu label lat, deseori galben-deschis, reniform, la bază cu un șanț roșu-portocaliu, petalele exterioare și interioare ale florii lunguiețe, ascuțite, culoarea fildeșului.

Intrare: Catasetum (gen de plante)
Catasetum (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Catasetum
Intrare: Catasetum atratum
Catasetum atratum park  nomenclatura binară
compus
  • Catasetum atratum
Intrare: Catasetum barbatum
Catasetum barbatum park  nomenclatura binară
compus
  • Catasetum barbatum
Intrare: Catasetum fimbriatum
Catasetum fimbriatum park  nomenclatura binară
compus
  • Catasetum fimbriatum
Intrare: Catasetum pileatum
Catasetum pileatum park  nomenclatura binară
compus
  • Catasetum pileatum