5 intrări

5 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CASTANEA Mill., CASTAN, fam. Fagaceae. Gen originar din sudul Europei și Americii de N, Asia, nordul Africii (cca 12-18, specii), arbori iubitori de căldură. Coroană compactă, deasă, scoarță cenușie. Frunze mari, alterne, caduce, lat-lanceolate, ascuțit-dințate, glabre sau păroase pe partea inferioară. Flori unisexuat-monoice, sesile, însoțite de bractee; cele femele, cca 3, într-un involucru spinos la baza amanților masculi, fiecare floare fiind compusă din 6 sepale și un ovar cu 6 loji; cele mascule, formate dintr-un caliciu cu 6 diviziuni și cca 20 stamine, grupate în amenți lungi, cilindrici, întrerupți și erecți. Fructele, achene, sînt solitare sau 2-3 închise într-un involucru cu suprafața acoperită de numeroși spini lungi, înțepători și 1-2 semințe.

Castanea dentata Borkh. (syn. C. americana Ral). Specie de cca 30 m înălțime, ramuri glabre. Frunze oblong-lanceolate, pubescente pe partea inferioară în tinerețe, apoi glabre, 12-24 cm lungime, la vîrf acuminate, pe margini puternic-serate. Fructe de 2,-5 cm diametru. Specie ceva mai rezistentă la geruri.

Castanea sativa Mill. (syn. C. vesca Gaertn.). Specie care înflorește vara. Flori unisexuat-monoice; cele femele axilare, cca 3. la baza amenților masculi, însoțite de un involucru verde, cu spini lungi (stil terminat cu 6 stigmate); cele mascule cu o bractee (periant cu 8 diviziuni și cca 20 stamine), în amenți galbeni, erecți, lungi de 12-32 cm. Frunze oblong-lanceolate, alterne, cu dinți rari, lung-spinoși, pe margine, nervațiune proeminentă, 16-22 nervuri secundare paralele, glabre sau păroase pe dos. Fructele comestibile, achene, brun-întunecate, solitare sau 3 închise în involucru (cupă globuloasă), acoperite cu numeroși ghimpi. Tulpină (cca 25 m înălțime) erectă, groasă, cilindrică, cu scoarță cenușie-verzuie cu pete albicioase și ramuri glabre. Muguri distihi, ovoizi.

Frailea castanea Bckbg. (syn. F. asterioides Werderm.). Specie cu flori mari, aurii, pîsloase. Plante în formă de disc cu diametrul de 4 cm, maro-roșcate, 9-11 muchii plate, cu peri asprii, scurți. Spini, la început roșcați, apoi negri.

Helianthella castanea Greene. Specie care înflorește primăvara-vara. Flori (cele radiale, galbene, cele ale discului, maronii) în capitule singulare, cu un diametru de cca 5 cm, înconjurate de un involucru cu foliole lanceolate, cu vîrf ascuțit, pubescente. Frunze ovat-alungite sau ovat-lanceolate, nedentate, pețiolate, cele de la bază alterne. Plantă zveltă, din rădăcină cu mai multe tulpini, rareori ramificate la bază, înaltă de cca 35 cm, acoperită cu peri aspri.

Intrare: Castanea (gen de plante)
Castanea (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Castanea
Intrare: Castanea dentata
Castanea dentata park  nomenclatura binară
compus
  • Castanea dentata
Intrare: Castanea sativa
Castanea sativa park  nomenclatura binară
compus
  • Castanea sativa
Intrare: Frailea castanea
Frailea castanea park  nomenclatura binară
compus
  • Frailea castanea
Intrare: Helianthella castanea
Helianthella castanea park  nomenclatura binară
compus
  • Helianthella castanea