2 intrări

15 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CÂLȚI s. m. pl. Fire scurte rămase în urma trecerii fuiorului de cânepă sau de in printre dinții daracului, din care se țese pânză de saci și de saltele, se fac funii etc. – Din sl. klŭkŭ (pl. klŭci).

CÂLȚI s. m. pl. Fire scurte rămase în urma trecerii fuiorului de cânepă sau de in printre dinții daracului, din care se țese pânză de saci și de saltele, se fac funii etc. – Din sl. klŭkŭ (pl. klŭci).

cấlți smp [At: BIBLIA (1688) 79 / 2 / E: vsl кълти] 1 Fire scurte rămase în urma trecerii fuiorului de cânepă sau de in printre dinții daracului, din care se țese pânză de saci și de saltele, se fac funii etc. 2 (Îs) ~ în ~ Pânză de urzeală și bătătură de câlți (1). 3 (Îs) Tort în ~ Pânză cu urzeală de tort și bătătura de câlți (1). 4 (Reg; îe) A face ~ (pe cineva sau ceva) A face fărâme. 5 (Reg; îe) A avea ~ în mămăligă cu cineva A avea o încurcătură cu cineva.

CÂLȚI m. pl. Deșeuri, sub formă de fire scurte și groase, rămase după dărăcitul cânepei sau inului din care se țese pânză de saci, se fac funii etc. /<sl. kluku

câlți m. pl. partea cea mai groasă a cânepei sau a inului dărăcit, servind la fabricarea sacilor ordinari. [Slav. KLŬKŬ, pl. KLŬȚI].

CÎLȚI s. m. pl. Fire scurte și groase, rămase ca deșeuri în urma trecerii fuiorului de cînepă sau de in prin dinții daracului. Răsuceai de asemenea o funie de cîlți care iți înțepau degetele, și pe urmă tocai cîlții, mărunt, pe-o buturugă, c-un topor aș. PAS, Z. I 37. O tu crai cu barba-n noduri ca și cîlții cînd nu-i perii... EMINESCU, O. I 83. A pus... focul în niște cîlți din podul casei. SLAVICI, N. I 242. ◊ Expr. (Regional) A-și vedea de cîlți = a-și vedea de treaba sa. Tu vezi-ți de cîlții tăi, răspunse el repede, uitîndu-se la ea. PREDA, I. 78.

cî́lțĭ m. pl. (vsl. klŭkŭ, pl. klŭci, urzeală. V. încîlcesc). Vest. Resturĭ de cînepă saŭ de in dărăcit (din care se fac funiĭ, pînză de sac ș. a.). – În est cîlț (s. n.): o barbă ca cîlțu. V. buc 1.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

CÂLȚI s. pl. v. pacișe.


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

cấlți s. m. pl. – Fire rămase de la dărăcitul cînepii sau inului. Sl. klŭkŭ, pl. klŭcĭ (Miklosich, Slaw. Elem., 25; Miklosich, Lexicon, 290; Cihac, II, 723; Berneker 525), cf. ceh. kloč „smoc de lînă”, pol. kłaki „smoc de lînă.” – Der. încîlci, vb. (a amesteca, a încurca), cf. sl. sŭklŭčiti, rus. kločitĭ; încîlceală, s. f. (încurcătură, confuzie); încîlcitură, s. f. (confuzie, hățiș); descîlci, vb. (a descurca, a desluși). Confuzia lui -ți-ci nu este clară, cf. arici.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

cấlți, s.m., pl. – Resturi de lână sau cânepă ce rămân în hrebdincă; pacoșă, hăbuci (ALRRM, 1971: 503). – Din sl. klŭkŭ „urzeală” (pl. klŭci) (Miklosich, Cihac, cf. DER; Șăineanu, Scriban, MDA).

cấlți, s.m. pl. – Resturi de lână sau cânepă ce rămân în hrebdincă; pacoșă, hăbuci (ALR 1971: 503). – Din sl. klŭkŭ, pl. klŭci, cf. ceh. kloë „smoc de lână”.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CÎLȚI subst. pl. 1. Cîlțea, olt. (AO XIX 129); – Ion din Pîrscov (Bz). 2. Călțaru act. < *cîlțar. V. și Calțu.


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

câlți s. m. pl. (intl.) urme lăsate la locul infracțiunii.

Intrare: Câlți
Câlți nume propriu
nume propriu (I3)
 • Câlți
Intrare: câlți
substantiv masculin (M97)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
 • câlți
 • câlții
genitiv-dativ singular
plural
 • câlți
 • câlților
vocativ singular
plural

câlți

 • 1. Fire scurte rămase în urma trecerii fuiorului de cânepă sau de in printre dinții daracului, din care se țese pânză de saci și de saltele, se fac funii etc.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: pacișă diminutive: câlțișori 3 exemple
  exemple
  • Răsuceai de asemenea o funie de cîlți care îți înțepau degetele, și pe urmă tocai cîlții, mărunt, pe-o buturugă, c-un toporaș. PAS, Z. I 37.
   surse: DLRLC
  • O, tu crai cu barba-n noduri ca și cîlții cînd nu-i perii... EMINESCU, O. I 83.
   surse: DLRLC
  • A pus... focul în niște cîlți din podul casei. SLAVICI, N. I 242.
   surse: DLRLC
  • 1.1. expresie regional A-și vedea de câlți = a-și vedea de treaba sa.
   surse: DLRLC un exemplu
   exemple
   • Tu vezi-ți de cîlții tăi, răspunse el repede, uitîndu-se la ea. PREDA, I. 78.
    surse: DLRLC

etimologie: