4 intrări

26 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BURSĂ2, burse, s. f. Piață publică organizată și specializată unde se tranzacționează valori mobiliare, anumite mărfuri și valute. ◊ Bursă de valori = piață specializată în operații de vânzare-cumpărare a valorilor mobiliare. ◊ Expr. A juca la bursă = a cumpăra și a revinde efecte de bursă2, cu scopul de a realiza un venit de pe urma urcării sau scăderii prețului lor. ♦ Bursă neagră = comerț clandestin. Bursa muncii = instituție care înregistrează cererile de lucru și mijlocește angajările. – Din fr. bourse.

BURSĂ1, burse, s. f. Alocație bănească (lunară) acordată de stat, de o instituție etc. unui elev sau unui student, pentru a-și acoperi cheltuielile de întreținere în timpul studiilor ori unor cercetători, cadre didactice etc. pentru specializare sau perfecționare; întreținere gratuită acordată de stat, de o instituție etc. unui elev sau unui student; stipendiu. – Din fr. bourse.

bursă1 sf [At: MAIORESCU, D. I, 466 / Pl: ~se/ E: fr bourse] 1 Alocație bănească (lunară) acordată de stat, de o instituție etc. unui elev sau student pentru acoperirea cheltuielilor de studii. 2 Întreținere gratuită acordată de stat sau de o instituție unui elev sau unui student.

bursă2 sf [At: IORGA, C. I. I, 33 / Pl: ~se / E: fr bourse] 1 (Ecn) Instituție în care se negociază hârtii de valoare și valută și unde se desfășoară tranzacții de mărfuri. 2 (Îe) A juca la ~ă A cumpăra și a revinde efecte de bursă2 (1) pentru a realiza un venit în urma urcării sau scăderii lor. 3 (Îs) ~sa neagră Comerț clandestin. 4 (Îs) ~sa muncii Instituție care înregistrează cererile de lucru și oferă locuri de muncă.

BÚRSĂ1, burse, s. f. Alocație bănească (lunară) acordată de stat, de o instituție etc. unui elev sau unui student, pentru a-și acoperi cheltuielile de întreținere în timpul studiilor; întreținere gratuită acordată de stat, de o instituție etc. unui elev sau unui student stipendiu. – Din fr. bourse.

BÚRSĂ2, burse, s. f. Instituție unde se negociază hârtii de valoare și valute străine sau unde se desfășoară tranzacții de mărfuri. ◊ Expr. A juca la bursă = a cumpăra și a revinde efecte de bursă2, cu scopul de a realiza un venit de pe urma urcării sau scăderii prețului lor. ♦ Bursă neagră = comerț clandestin. Bursa muncii = instituție care înregistrează cererile de lucru și mijlocește angajările. – Din fr. bourse.

BÚRSĂ2, burse, s. f. 1. (În țările capitaliste) Instituție unde se negociază rente de stat, acțiuni, valute străine, efecte comerciale sau mărfuri foarte căutate. Bursă de comerț. Bursă de mărfuri. Bursă de valori.A juca la bursă = a cumpăra și a vinde efecte cotate la bursă cu scopul de a realiza un venit de pe urma urcării sau scăderii prețului acelor efecte. Joc de bursă = negoț cu efecte de bursă. ◊ Expr. Bursă neagră = comerț clandestin. 2. (În unele țări capitaliste; numai în expr.) Bursa muncii = instituție, birou care înregistrează ofertele de muncă ale șomerilor și mijlocește angajarea lor. E acolo un fel de bursă a muncii. PAS, Z. I 136.

BÚRSĂ1, burse, s. f. Alocație bănească (lunară) acordată de stat unui elev sau student, pentru a-și acoperi cheltuielile de întreținere.în timpul studiilor; întreținere gratuită, într-un internat sau cămin, acordată unui elev sau student. Pe durata cursurilor și a studiilor de pregătire, candidații și studenții muncitori vor fi scoși din producție și vor primi burse de stat. B. O. 1953, 159. O petiție către Ministerul Instrucției, în care solicita o bursă de la stat. REBREANU, P. S. 41.

BÚRSĂ2, burse, s. f. (În țările capitaliste) Instituție unde se negociază rente de stat, acțiuni, valute străine, efecte comerciale sau mărfuri foarte căutate. ◊ Expr. A juca la bursă = a cumpăra și a vinde efecte de bursă, cu scopul de a realiza un venit de pe urma urcării sau scăderii prețului lor. Bursă neagră = comerț clandestin. – Fr. bourse.

BÚRSĂ1, burse, s. f. Alocație bănească (lunară) acordată de stat unui elev sau student, pentru a-și acoperi cheltuielile de întreținere în timpul studiilor; întreținere gratuită acordată de stat unui elev sau student. – Fr. bourse.

BÚRSĂ2 s.f. Instituție unde se negociază rente de stat, acțiuni, mărfuri căutate foarte mult etc. ◊ Bursă neagră = comerț clandestin; bursa muncii = instituție unde se înregistrează cererile de lucru ale șomerilor pentru a mijloci angajarea. [< fr. bourse, cf. Van der Burse – proprietarul casei în care se adunau negustorii venețieni la Bruges în sec. XVI].

BÚRSĂ1 s.f. I. Ajutor bănesc acordat de stat, de o instituție, de o persoană particulară etc. unui elev sau unui student pentru a se întreține în timpul studiilor. II. (Med.) Formație anatomică în formă de sac, plină cu un lichid vâscos. ◊ Bursă seroasă = pungă, conținând sinovie, care se formează în apropierea articulațiilor. [Pl. -se. / < fr. bourse, cf. lat. bursa, gr. byrsa – sac].

BÚRSĂ2 s. f. 1. piață capitalistă care funcționează permanent. 2. unitate specifică economiei de piață, unde se negociază și se încheie tranzacții privind mărfuri, valori mobiliare, valute și devize, asigurări etc. ♦ ~ neagră = comerț clandestin, piață ilicită; ă muncii = instituție unde se înregistrează cererile de lucru ale șomerilor; ~ de valori = bursă unde se negociază titluri de valori. (< fr. bourse)

BÚRSĂ1 s. f. 1. alocație bănească sau întreținere gratuită acordată de stat, de o instituție etc. elevilor, studenților merituoși în timpul școlarizării. 2. formație anatomică în formă de sac, plină cu un lichid vâscos. ♦ ~ seroasă = pungă conținând sinovie, în apropierea articulațiilor. (< fr. bourse)

BÚRSĂ2 ~e f. 1) Reuniune periodică a unor persoane pentru a negocia hârtii de valoare și valute străine sau pentru a încheia tranzacții de mărfuri. 2) Instituție unde au loc asemenea reuniuni. * ~ neagră comerț clandestin. ~a muncii instituție care înregistrează șomerii și mijlocește angajarea lor la lucru. [G.-D. bursei] /<fr. bourse

BÚRSĂ1 ~e f. Ajutor bănesc, acordat de stat, de o organizație etc. unui elev sau unui student. [G.-D. bursei] /<fr. bourse

bursă f. 1. pensiune plătită de Stat pentru întreținerea unui elev într’un așezământ de instrucțiune; 2. locul unde se adună bancherii, agenții de schimb, etc. spre a vorbi de afaceri financiare: palatul Bursei.

*búrsă f., pl. e (fr. bourse, it. borsa, d. lat. byrsa, pop. bursa, d. vgr. býrsa, pele, pungă de pele. V. Birjă). Stipendiŭ, pensiune plătită de stat orĭ de un particular p. întreținerea unuĭ elev orĭ unuĭ student. Sumă de 500 leĭ vechĭ în Turcia (V. pungă). Loc unde se fac operațiunĭ financiare asupra valorilor publice, obligațiunilor, acțiunilor ș.a. (numit pop. pin porturĭ și borsă, după it. borsa, și turc. borsa, ca și somă îld. sumă). – În vechime zarafiĭ își așezaŭ mesele pe pĭețele publice ale marilor orașe. La Ierusalim, Hristos, văzându-ĭ făcînd schimb chear în tinda biseriĭ, ĭ-a alungat bătîndu-ĭ cu funia udă. Burse cu înțelesu de astăzĭ nu există de cît din seculu 16. Primu oraș care a avut bursă a fost Bruges (Belgia), unde un negustor invita la casa luĭ ca să încheĭe afacerĭ. Ca semn de recunoaștere a caseĭ, pusese la intrare o pungă (lat. bursa) sculptată pe o peatră. Apoĭ s’aŭ înființat burse la Anvers, Lyon, Tuluza, Roma ș.a. Cea dintîĭ clădire de bursă publică a fost inaugurată de regina Elisabeta la Londra în 1571.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

búrsă s. f., g.-d. art. búrsei; pl. búrse

búrsă (alocație bănească, instituție) s. f., g.-d. art. búrsei; pl. búrse

arată toate definițiile

Intrare: Bursa
Bursa nume propriu
nume propriu (I3)
 • Bursa
Intrare: bursă (alocație)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bursă
 • bursa
plural
 • burse
 • bursele
genitiv-dativ singular
 • burse
 • bursei
plural
 • burse
 • burselor
vocativ singular
plural
Intrare: bursă (anat.)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bursă
 • bursa
plural
 • burse
 • bursele
genitiv-dativ singular
 • burse
 • bursei
plural
 • burse
 • burselor
vocativ singular
plural
Intrare: bursă (fin.)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bursă
 • bursa
plural
 • burse
 • bursele
genitiv-dativ singular
 • burse
 • bursei
plural
 • burse
 • burselor
vocativ singular
plural

bursă (alocație)

 • 1. Alocație bănească (lunară) acordată de stat, de o instituție etc. unui elev sau unui student, pentru a-și acoperi cheltuielile de întreținere în timpul studiilor ori unor cercetători, cadre didactice etc. pentru specializare sau perfecționare; întreținere gratuită acordată de stat, de o instituție etc. unui elev sau unui student.
  surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: stipendiu attach_file 2 exemple
  exemple
  • Pe durata cursurilor și a studiilor de pregătire, candidații și studenții muncitori vor fi scoși din producție și vor primi burse de stat. B. O. 1953, 159.
   surse: DLRLC
  • O petiție către Ministerul Instrucției, în care solicita o bursă de la stat. REBREANU, P. S. 41.
   surse: DLRLC

etimologie:

bursă (anat.)

 • 1. Formație anatomică în formă de sac, plină cu un lichid vâscos.
  surse: DN
  • 1.1. Bursă seroasă = pungă, conținând sinovie, care se formează în apropierea articulațiilor.
   surse: DN

etimologie:

bursă (fin.)

 • 1. Piață publică organizată și specializată unde se tranzacționează valori mobiliare, anumite mărfuri și valute.
  surse: DEX '09 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • Bursă de comerț. Bursă de mărfuri. Bursă de valori.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Bursă de valori = piață specializată în operații de vânzare-cumpărare a valorilor mobiliare.
   surse: DEX '09 MDN '00
  • 1.2. expresie A juca la bursă = a cumpăra și a revinde efecte de bursă, cu scopul de a realiza un venit de pe urma urcării sau scăderii prețului lor.
   surse: DEX '09 DLRLC
  • 1.3. expresie Joc de bursă = negoț cu efecte de bursă.
   surse: DLRLC
  • 1.4. expresie Bursă neagră = comerț clandestin.
   surse: DEX '09 DLRLC DN
  • 1.5. expresie Bursa muncii = instituție care înregistrează cererile de lucru și mijlocește angajările.
   surse: DEX '09 DLRLC DN attach_file un exemplu
   exemple
   • E acolo un fel de bursă a muncii. PAS, Z. I 136.
    surse: DLRLC

etimologie: