3 intrări

31 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BULÉ s. n. (ant.) Sfatul celor patru sute al unei cetăți grecești, care discuta probleme privitoare la buna funcționare a statului și pregătea ședințele adunării poporului. (< fr., gr. boulé)

BÚLĂ, bule, s. f. 1. Bășică de aer sau de gaz aflată în masa unui lichid sau a unui solid. 2. Sferă, glob (mic) de metal, de sticlă etc. 3. (În Antichitate și în Evul Mediu) Pecete de aur, de argint sau de plumb, care se atașa unui act pentru a-l autentifica; p. ext. act care purta o astfel de pecete. ◊ Bulă papală = act oficial emis de papă. 4. (Med.) Colecție circumscrisă de serozitate întâlnită la nivelul pielii; flictenă. 5. (Inform.; în sintagma) Bulă magnetică = mic domeniu magnetizat a cărui creare și mișcare pe un suport permite realizarea unei memorii de mare capacitate. – Din fr. bulle, lat. bulla.

búlă3 sf [At: ȘINCAI, HR. I, 192/31 / Pl: ~le / E: lat bulla] 1 (Iuz) Sferă mică (de metal) purtată la gât de către copiii patricienilor ca talisman. 2 (În Antichitate și în Evul Mediu) Pecete de aur, de argint sau de plumb care se atașa unui act spre a-l autentifica. 3 (În Antichitate și în Evul Mediu; pex) Act care purta o astfel de pecete. 4 (Îs) ~-papală Act oficial emis de papă. 5 Bășică de aer sau de gaz aflată în masa unui lichid sau a unui solid. 6 Bilă (mică) de metal, sticlă etc.

búlă2 sf [At: ANON. CAR. / Pl: ~le / E: srb bula] (Reg) Turcoaică.

búlă1 sf [At: BUGNARIU, N. / Pl: ~le / E: mg bulya] (Reg) 1 Haină veche și ruptă Si: (pfm) buleandră, zdreanță. 2 Femeie ușoară Si: (pfm) târfă.

BÚLĂ, bule, s. f. 1. Bășică de aer sau de gaz aflată în masa unui lichid sau a unui solid. 2. Sferă, glob (mic) de metal, de sticlă etc. 3. (În antichitate și în evul mediu) Pecete de aur, de argint sau de plumb, care se atașa unui act pentru a-l autentifica; p. ext. act care purta o astfel de pecete. ◊ Bulă papală = act oficial emis de papi. – Din fr. bulle, lat. bulla.

BÚLĂ2, bule, s. f. Denumire veche a unui act de stat întărit cu pecete; (azi) act oficial emis de papă.

BÚLĂ1, bule, s. f. 1. (Determinat prin «de aer», «de gaz») Bășică (de aer, de gaz). 2. Sferă de metal sau de sticlă (goală în interior); glob. Sub bula care se balansează există discul cu nisip. SAHIA, U.R.S.S. 57. 3. Formație de aspect chistic, dar cu conținut seros, la nivelul pielii. Împrejurul vaselor de sînge sclerozate se formează numeroase bule sau grăunțe de calcar.

BÚLĂ2, bule, s. f. Denumire veche a unui act de stat întărit cu pecete; (astăzi) act oficial emis de papă. – Fr. bulle (lat. lit. bulla).

BÚLĂ1, bule, s. f. 1. Bășică de aer sau de gaz. 2. Sferă de metal sau de sticlă; glob. 3. (Med.) Formație asemănătoare unui chist, cu conținut seros, la nivelul pielii. – Fr. bulle (lat. lit. bulla).

BÚLĂ1 s.f. 1. Bășică (de aer, de gaz etc.). 2. Umflătură a pielii, umplută cu un lichid seros. 3. Sferă, glob (de metal, de sticlă etc.) gol pe dinăuntru. [< fr. boule, cf. lat. bulla].

BÚLĂ2 s.f. Act oficial emis de papă. ♦ Act emanat de la un suveran. [< lat. bulla, cf. fr. bulle].

BÚLĂ2 s. f. 1. (la romani) medalion rotund de aur purtat la gât de copiii din familiile senatoriale sau ecvestre. 2. (ant. și evul mediu) pecete de metal, bombată, care se atașa unui act pentru a-l autentifica; act oficial emis de papă sau de un suveran. (< fr. bulle, lat. bulla)

BÚLĂ1 s. f. 1. bășică de aer sau de alt gaz în masa unui lichid ori a unui solid. 2. leziune elementară a pielii, sub formă de veziculă de mari dimensiuni. 3. sferă, glob. (< fr. boule, lat. bulla)

BÚLĂ2 ~e f. 1) (în antichitate și în evul mediu) Pecete (de aur, argint sau plumb) care se aplica pe un act oficial pentru a-l autentifica. 2) Act care purta o astfel de pecete. * ~ papală act oficial, emis de papă. /<lat. bulla, fr. boule

BÚLĂ1 ~e f. 1) Bășică de aer sau de un alt gaz prezentă într-un lichid sau în masa unui corp. 2) Obiect sferic de metal sau de sticlă, gol pe dinăuntru. /<lat. bulla, fr. bulle

BULĂ s.f. (Ban.) Turcoaică. Bulĕ. Turcica mulier. AC, 331. Etimologie: scr. bula. Vezi și bulesc. feminin

bulă f. 1. scrisoarea papei cu pecetea de aur sau de plumb: bulă de excomunicare; 2. bula de aur, diploma regelui ungur Andreiu II (1222), privitor la raporturile între rege și Statele sale.

*2) búlă f., pl. e (fr. boule, d. lat. bulla, bulă, bobiță). Bilă care se învîrtește în juru unuĭ disc prevăzut cu găurĭ numeroase și aduce cîștig celuĭ ce a pus baniĭ p. acea gaură: a juca la bulă.

*1) búlă f., pl. e (lat. bulla, bulbuc, bobiță de apă, de unde și ebullitio, ebulițiune. V. buletin și hrisov). Beșicuță de aer care se ridică la suprafața apeĭ (saŭ altuĭ lichid) orĭ se prinde de păreții vasuluĭ. Bula de aur, medalion pe care-l purtaŭ băĭețiĭ nobilĭ romanĭ pînă la etatea de 17 anĭ. Ordonanța luĭ Carol IV al Germaniĭ care regula forma alegerilor imperiale. Bula papală, decret papal de al căruĭ sigiliŭ atîrnaŭ doŭă bobițe de plumb cu imaginea sfîntuluĭ Petru și Paul: bulă de excomunicare. V. pitac 2.

arată toate definițiile

Intrare: Bule
nume propriu (I3)
 • Bule
Intrare: bule
substantiv neutru (N81)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bule
 • buleul
 • buleu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • bule
 • buleului
plural
vocativ singular
plural
Intrare: bulă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bu
 • bula
plural
 • bule
 • bulele
genitiv-dativ singular
 • bule
 • bulei
plural
 • bule
 • bulelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

bulă

 • 1. Bășică de aer sau de gaz aflată în masa unui lichid sau a unui solid.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: bășică
 • 2. Sferă, glob (mic) de metal, de sticlă etc.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: glob (corp) sferă (subst.) un exemplu
  exemple
  • Sub bula care se balansează... există discul cu nisip. SAHIA, U.R.S.S. 57.
   surse: DLRLC
 • 3. în Antichitate în Evul Mediu Pecete de aur, de argint sau de plumb, care se atașa unui act pentru a-l autentifica.
  surse: DEX '09 MDN '00 sinonime: pecete
  • 3.1. prin extensiune Act care purta o astfel de pecete.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • 3.1.1. Bulă papală = act oficial emis de papă.
    surse: DEX '09 DLRLC DN
  • 3.2. Act emanat de la un suveran.
   surse: DN
 • 4. (La romani) Medalion rotund de aur purtat la gât de copiii din familiile senatoriale sau ecvestre.
  surse: MDN '00
 • 5. medicină Colecție circumscrisă de serozitate întâlnită la nivelul pielii.
  surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: flictenă un exemplu
  exemple
  • Împrejurul vaselor de sânge sclerozate se formează numeroase bule sau grăunțe de calcar.
   surse: DLRLC
 • 6. informatică (în) sintagmă Bulă magnetică = mic domeniu magnetizat a cărui creare și mișcare pe un suport permite realizarea unei memorii de mare capacitate.
  surse: DEX '09

etimologie: