4 intrări

4 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BULBOPHYLLUM Thouars, BULBOFILUM, fam. Orchidaceae. Gen originar din regiunile tropicale, peste 800 specii, epifite, cu rizom tîrîtor prelungit care poartă pseudobulbi mici, ovali cu 2 frunze. Flori (petalele exterioare egale, libere, cele interioare deseori mai scurte și mai înguste, labei cu o limbă cărnoasă, de obicei, foarte mobil) mici, insignifiante, izolate sau în ciorchine, pe un peduncul lung care pornește dintre bulbi sau în afara bazei pseudo-bulbului.

Bulbophyllum barbigerum Lindl. Specie care înflorește vara. Flori, 10-14, în două rînduri îndepărtate orizontal, în ciorchine, pe un peduncul de 14-15 cm lungime, petalele interioare reduse la solzi, cele exterioare, lanceolate, cu vîrf ascuțit, îndepărtate, purpur-pal, labei verde cu desen maro, în față cu peri violet-închis, în vîrf cu peri foarte fini, îndepărtați. Pseudobulbi apropiați, lat-ovali, plați, cu o singură frunză liniară cu vîrf bont, pieloasă, gri-verde.

Bulbophyllum lobbii Lindl. Specie care înflorește primăvara-vara. Flori singulare, petale interioare și exterioare liniar-lanceolate, galbene, cele exterioare însă îndepărtate, în exterior cu pete roșii, cele laterale falcate, labei foarte mobil, auriu cu purpur, cordiform. Pseudobulbi, ovali, 12-15 cm înălțime, cu o frunză liniară.

Bulbophyllum suavissimum Rolfe. Specie care înflorește vara. Flori mici, roz-deschis sau albicioase, cu labei galben, în ciorchine, dense, unilaterale, pe un peduncul de cca 25 cm înălțime.

Intrare: Bulbophyllum (gen de plante)
Bulbophyllum (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Bulbophyllum
Intrare: Bulbophyllum barbigerum
Bulbophyllum barbigerum park  nomenclatura binară
compus
  • Bulbophyllum barbigerum
Intrare: Bulbophyllum lobbii
Bulbophyllum lobbii park  nomenclatura binară
compus
  • Bulbophyllum lobbii
Intrare: Bulbophyllum suavissimum
Bulbophyllum suavissimum park  nomenclatura binară
compus
  • Bulbophyllum suavissimum