4 intrări

17 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BRÍZĂ, brize, s. f. Vânt ușor care suflă regulat la țărmul mării, în timpul zilei de la mare spre uscat, iar în timpul nopții de la uscat spre mare; p. ext. adiere, boare. – Din fr. brise.

BRÍZĂ, brize, s. f. Vânt ușor care suflă regulat la țărmul mării, în timpul zilei de la mare spre uscat, iar în timpul nopții de la uscat spre mare; p. ext. adiere, boare. – Din fr. brise.

bríză sf [At: PONI, F. 185 / Pl: ~ze / E: fr brise] 1 Vânt ușor, care suflă regulat la țărmul mării ziua, de la mare spre uscat, iar noaptea în sens invers. 2 (Pex) Boare.

bri s.f. (meteor.) Vînt ușor, care suflă regulat la țărmul mării, ziua de la mare spre uscat, iar noaptea în sens invers. ◊ Briză montană = vînt care suflă în amurg spre văi, iar dimineața spre culmi. ◊ Fig. Acest fapt... este o briză răcoroasă pentru inima ta (IBR.). ♦ Ext. Adiere, boare. • pl. -e. / <fr. brise.

BRÍZĂ, brize, s. f. Vînt ușor care suflă regulat la țărmul mării, în timpul zilei de la mare spre uscat, iar în timpul nopții de la uscat spre mare; boare. O briză... se menținea încă îndărătnică, stricînd linia de front a navelor în larg.

BRÍZĂ, brize, s. f. Vînt ușor care suflă regulat la țărmul mării, în timpul zilei de la mare spre uscat, iar în timpul nopții de la uscat spre mare. – Fr. brise.

BRÍZĂ s.f. Vânt ușor, regulat, de la țărmul mării, care suflă în timpul zilei de la mare spre uscat, iar în timpul nopții de la uscat spre mare. ♦ (Fig.) Adiere, boare. [< fr. brise].

BRÍZĂ s. f. vânt periodic ușor, care suflă la țărmul mării ziua spre uscat, iar noaptea spre mare, sau la munte, în amurg, spre văi, iar dimineața spre culmi; (p. ext.) adiere, boare. (< fr. brise)

BRÍZĂ ~e f. 1) Vânt ușor, regulat, care suflă la țărmul mării, ziua înspre uscat, iar noaptea înspre mare. 2) fig. Suflare ușoară, răcoroasă și plăcută (de vânt); boare; adiere. /<fr. brise

TREMURĂTOÁRE ~óri f. Plantă erbacee din familia gramineelor, cu tulpina de tip pai, cu flori dispuse în spiculețe și cu frunze lanceolate care tremură la adierea vântului. /a tremura + suf. ~toare

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

bri s. f., g.-d. art. brizei; pl. brize

bríză s. f., g.-d. art. brízei; pl. bríze

tremurătoáre (plantă) s. f., g.-d. art. tremurătórii; pl. tremurătóri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

TREMURĂTOÁRE s. (BOT.; Briza media) (reg.) părășin, iarba-iepurelui.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

bríză (bríze), s. f. – Vînt ușor, adiere, boare. Fr. brise.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BRIZA L., BRIZA, fam. Gramineae. Gen originar din Europa, Africa de N și America de S, cca 20 specii, plante erbacee, înalte de cca 50 cm. Flori (glumela inferioară boltită, cordiform-auriculată la bază, palee obtuze, nearistate) hermafrodite, în mici spice aplecate, subrotunde, cordate sau triunghiulare, comprimate, multiflore, verzi, dispuse și ele în panicule erecte, patente. Toate florile fructifică. Tulpină dreaptă. Frunze liniare, rugoase, mici, plane, cu ligula foarte scurtă, trunchiată.

Briza media L. (syn. B. tremula Koeler). Plantă erbacee, perenă (înaltă de 35-45 cm) cu ramuri subțiri pe o tulpină erectă. Frunze rugoase, scurt-plane, liniare. Flori hermafrodite, în formă de spic (spiculețe de cca 7 mm lungime), verzi sau violacee. Înflorește primăvara-vara.

Briza minor L. (syn. B. gracilis hort.). Plantă erbacee, anuală, în formă de tufă, înaltă de 30 cm, cu ramuri păioase. Flori mici, în spice pendente. Înflorește vara.

Intrare: Briza (gen de plante)
Briza (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
 • Briza
Intrare: Briza media
compus
 • Briza media
Intrare: Briza minor
compus
 • Briza minor
Intrare: briză
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bri
 • briza
plural
 • brize
 • brizele
genitiv-dativ singular
 • brize
 • brizei
plural
 • brize
 • brizelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

bri, brizesubstantiv feminin

 • 1. Vânt ușor care suflă regulat la țărmul mării, în timpul zilei de la mare spre uscat, iar în timpul nopții de la uscat spre mare. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote O briză... se menținea încă îndărătnică, stricînd linia de front a navelor în larg. BART, E. 117. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.