2 intrări

14 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BRÍSTOL s. n. Hârtie albă, groasă, de calitate foarte bună, din care se fac coperțile de cărți și cărțile de vizită; p. ext. carte de vizită. – Din fr. bristol.

brístol sn [At: CARAGIALE, ap. CADE / Pl: ~uri / E: fr bristol] 1 Carton alb, lucios, de calitate foarte bună, din care se fac copertele cărților și cărți de vizită. 2 (Pex) Carte de vizită.

BRÍSTOL, s. n. Hârtie albă, groasă, de calitate foarte bună, din care se fac copertele de cărți și cărțile de vizită; p. ext. carte de vizită. – Din fr. bristol.

BRÍSTOL s. n. Hîrtie aibă, groasă, lucioasă, de calitate foarte bună, din care se fac copertele cărților și cărți de vizită; p. ext. carte de vizită.

BRÍSTOL s. n. Hârtie albă, groasă, de calitate foarte bună, din care se fac copertele de cărți și cărțile de vizită; p. ext. carte de vizită. – Fr. bristol.

BRÍSTOL s.n. Carton alb, lucios, de calitate foarte bună, din care se fac copertele cărților și cărțile de vizită; (p. ext.) carte de vizită. [< fr. bristol, cf. Bristol – oraș în Anglia].

BRÍSTOL s. n. carton alb, lucios, de calitate foarte bună, din care se fac copertele cărților și cărțile de vizită. (< fr. bristol)

BRISTÓL n. Carton alb, lucios, de calitate superioară, folosit în special pentru coperte de cărți. /<fr. bristol

bristol n. carton cu foi de desen și foaie izolată, cartă: o bucată de bristol CAR.

Bristol n. 1. oraș în Anglia, mare centru industrial, port comercial foarte important: 370.000 ioc.; 2. (Canalul) vast golf la V. de Anglia.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

Brístol (nume de loc) (engl.) s. propriu n.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BRISTOL [brístl] 1. B. Channel, golf al Oc. Atlantic, pe coasta de SV a Marii Britanii, între Țara Galilor și Pen. Cornwall. Lungime: 230 km; lățime max.: 126 km. Ad. max.: 50 m. Maree max.: 14,4 m. Pr. porturi: Bristol, Cardiff, Newport. 2. Oraș în SV Marii Britanii (Anglia), pe Avon, 630 mii loc. (1981, cu suburbiile). Port maritim și centru ind. (metalurgie neferoasă, prelucr. petrolului, constr. mecanice, aeronautice și navale, produse textile, chimice și alim., manufacturi de tutun, hîrtie). Universitate. Catedrală (1142). Biserica Saint Mary Redcliffe (sec. 14-15), clădiri din sec. 18. Muzeu.

Intrare: Bristol
Bristol nume propriu
nume propriu (I3)
  • Bristol
Intrare: bristol
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • bristol
  • bristolul
  • bristolu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • bristol
  • bristolului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

bristol

  • 1. Hârtie albă, groasă, de calitate foarte bună, din care se fac coperțile de cărți și cărțile de vizită.
    surse: DEX '09 DLRLC DN

etimologie: