2 intrări

17 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BRISTOL s. n. Hârtie albă, groasă, de calitate foarte bună, din care se fac coperțile de cărți și cărțile de vizită; p. ext. carte de vizită. – Din fr. bristol.

bristol sn [At: CARAGIALE, ap. CADE / Pl: ~uri / E: fr bristol] 1 Carton alb, lucios, de calitate foarte bună, din care se fac copertele cărților și cărți de vizită. 2 (Pex) Carte de vizită.

bristol s.n. Carton alb, lucios, de calitate foarte bună, folosit pentru coperte de cărți, pentru cărți de vizită etc. ♦ Ext. Carte de vizită. • pl. -uri. /<fr. bristol; cf. nm. pr. Bristol, oraș în Anglia.

BRISTOL, s. n. Hârtie albă, groasă, de calitate foarte bună, din care se fac copertele de cărți și cărțile de vizită; p. ext. carte de vizită. – Din fr. bristol.

BRISTOL s. n. Hîrtie aibă, groasă, lucioasă, de calitate foarte bună, din care se fac copertele cărților și cărți de vizită; p. ext. carte de vizită.

BRISTOL s. n. Hîrtie albă, groasă, de calitate foarte bună, din care se fac copertele de cărți și cărțile de vizită; p. ext. carte de vizită. – Fr. bristol.

BRISTOL s.n. Carton alb, lucios, de calitate foarte bună, din care se fac copertele cărților și cărțile de vizită; (p. ext.) carte de vizită. [< fr. bristol, cf. Bristol – oraș în Anglia].

BRISTOL s. n. carton alb, lucios, de calitate foarte bună, din care se fac copertele cărților și cărțile de vizită. (< fr. bristol)

BRISTOL n. Carton alb, lucios, de calitate superioară, folosit în special pentru coperte de cărți. /<fr. bristol

Bristol n. 1. oraș în Anglia, mare centru industrial, port comercial foarte important: 370.000 ioc.; 2. (Canalul) vast golf la V. de Anglia.

bristol n. carton cu foi de desen și foaie izolată, cartă: o bucată de bristol CAR.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Bristol (orașe din Marea Britanie, SUA) [pron. bristăl] s. propriu n.

bristol (sortiment de hârtie) s. n.

Bristol (nume de loc) (engl.) s. propriu n.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BRISTOL [brístl] 1. B. Channel, golf al Oc. Atlantic, pe coasta de SV a Marii Britanii, între Țara Galilor și Pen. Cornwall. Lungime: 230 km; lățime max.: 126 km. Ad. max.: 50 m. Maree max.: 14,4 m. Pr. porturi: Bristol, Cardiff, Newport. 2. Oraș în SV Marii Britanii (Anglia), pe Avon, 630 mii loc. (1981, cu suburbiile). Port maritim și centru ind. (metalurgie neferoasă, prelucr. petrolului, constr. mecanice, aeronautice și navale, produse textile, chimice și alim., manufacturi de tutun, hîrtie). Universitate. Catedrală (1142). Biserica Saint Mary Redcliffe (sec. 14-15), clădiri din sec. 18. Muzeu.

Intrare: Bristol
Bristol nume propriu
nume propriu (I3)
  • Bristol
Intrare: bristol
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • bristol
  • bristolul
  • bristolu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • bristol
  • bristolului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

bristolsubstantiv neutru

  • 1. Hârtie albă, groasă, de calitate foarte bună, din care se fac coperțile de cărți și cărțile de vizită. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.