4 intrări

4 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BOUVARDIA Salisb., BUVARDIA. fam. Rubiaceae. Gen originar din Mexic și America Centrală, 35 specii, tufe, foarte rar ierburi, cu frunze opuse sau 3-4 în verticil, ovate sau lanceolate. înflorește toamna. Flori divers colorate (caliciul cu 4 sepale persistente, corolă cilindrică cu tub prelungit, drept sau îndoit, în interior glabru sau pubescent, 4 petale scurte, 4 stamine, ovar cu 2 loji, stil filamentos, stigmat cu vîrf bont sau cu 2 dinți), în umbelă sau ciorchine umbelat, terminal, parfumat. Fruct, capsulă sferică, cu numeroase semințe înaripate.

Bouvardia cavanillesii DC. (syn. B. multiflora Schult.). Specie care înflorește vara. Flori roșii-aprins, glabre, cu lacinii foarte ascuțite. Frunze ovate, cu vîrf ascuțit și bază rotunjită, scurt-pețiolate, stipele segmentate în trei dinți. Tufe sau semitufe, 35-60 cm înălțime, de un verde proaspăt.

Bouvardia longiflora (Cav.) H.B.K. (syn. Aegineția longiflora Cav., B. humboldtii hort.). Specie care înflorește la sfîrșitul verii-toamna. Flori (sepale spatulat-lanceolate pînă la liniare) mari, albe, parfumate, singulare sau cîte 2-3, în axa frunzelor, spre vîrful ramurilor, formînd un ciorchine umbelat, terminal. Frunze opuse, ovate, cu vîrf ascuțit, la bază cuneiforme, glabre, stipele cu 1 dinte sau mai mulți. Tufă sau semitufă înaltă de 0,50-1 m. Lujeri glabri în 4 muchii.

Bouvardia triphylla Salisb. (syn. B. jacquinii H.B.K.). Specie care înflorește primăvara sau la începutul verii. Flori roșii-aprins, în exterior cu peri groși de aceeași culoare, în ciorchine umbelat; cilindrul floral, în interior, la bază, cu peri albi. Tufă înaltă de cca 1 m. Lujeri pubescenți cu 3 muchii. Frunze ovate cu vîrf ascuțit și cu un spin moale, la bază cuneiforme, pe partea inferioară și pe margini cu peri aspri, pe cea superioară glabre, verzi; stipele cu -3 crestături, lobi liniari.

Intrare: Bouvardia (gen de plante)
Bouvardia (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Bouvardia
Intrare: Bouvardia cavanillesii
Bouvardia cavanillesii  nomenclatura binară
compus
  • Bouvardia cavanillesii
Intrare: Bouvardia longiflora
Bouvardia longiflora  nomenclatura binară
compus
  • Bouvardia longiflora
Intrare: Bouvardia triphylla
Bouvardia triphylla  nomenclatura binară
compus
  • Bouvardia triphylla