7 intrări

7 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BANKSIA L., BANCSIA, fam. Proteaceae. Gen originar din Australia, cca 50 specii, arbori sau arbuști cu frunze persistente verzi, alterne sau în buchet. Flori (pe tip 4, ovar mic, la bază cu 4 glande de nectar, stil îndoit) grupate cîte două, în spice foarte dense, cu axa prelungită sau îndoită. Fruct, capsulă lemnificată, cu două loji și semințe rotunde, aripate, foarte căutate de păsări. (Pl. 10, fig. 60; pl. 11, fig. 61).

Banksia collina R. Br. (syn. B. littoralis Lindl.). Specie cu flori galbene, în spic cilindric de 10-15 cm lungime. Plante în formă de tufă, înalte de 3,5-4 m. Ramuri tinere pubescente, celelalte pîsloase. Frunze liniare, dentate, cu marginea puțin rulată, alb-pîsloase.

Banksia grandis Willd. Arbore de cca 11-13 m înălțime. Frunze (30 cm lungime) semipenate, pe partea inferioară cu nervuri proeminente, glabre, segmentele cu vîrfuri triunghiulare.

Banksia integrifolia L. Specie cu flori galbene în spice cilindrice, lungi de cca 15 cm. Frunze (2-2,5 cm late, 18-20 cm lungi) nedentate, lunguieț-cuneiforme sau lanceolate. Ramurile tinere pubescente.

Banksia marginata Cav. Specie cu flori galbene în spic lung de 8-9 cm. Frunze lanceolate, mai mari pe ramurile neflorifere și mai puternic zimțate. Plantă sub formă de tufa, cu ramuri păroase, înaltă de 4-5 rn.

Banksia speciosa R. Br. Specie cu flori în spice foarte dense și uniforme, pe o tufă foarte ramificată cu frunze lungi de 25-30 cm.

Banksia verticillata R. Br. Specie cu flori galbene, în spice lungi de 10-16 cm. Frunze, în buchete de 4-6, lanceolate, cu marginile întregi sau ușor zimțate. modificată

Intrare: Banksia (gen de plante)
Banksia (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Banksia
Intrare: Banksia collina
Banksia collina park  nomenclatura binară
compus
  • Banksia collina
Intrare: Banksia grandis
Banksia grandis park  nomenclatura binară
compus
  • Banksia grandis
Intrare: Banksia integrifolia
Banksia integrifolia park  nomenclatura binară
compus
  • Banksia integrifolia
Intrare: Banksia marginata
Banksia marginata park  nomenclatura binară
compus
  • Banksia marginata
Intrare: Banksia speciosa
Banksia speciosa park  nomenclatura binară
compus
  • Banksia speciosa
Intrare: Banksia verticillata
Banksia verticillata park  nomenclatura binară
compus
  • Banksia verticillata