5 intrări

5 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

AMORPHOPHALLUS Blume, AMORFOFALUS, fam. Araceae. Gen originar din Australia și regiunile tropicale ale Europei și Asiei, cca 78 de specii, plante cu rizomi tuberoși înalți. Majoritatea au o singură frunză mare Ccrește abia după înflorire) împărțită în 3 segmente, fiecare segment fiind simplu sau dublu-penat. Flori campanulate sau infundibuliforme, într-un spadice, cele mascule cu 2-4 stamine, cele femele cu ovar rotund, stil scurt și stigmat întreg, trilobat sau cu 4 lobi. Fruct, bacă.

Amorphophallus bulbifer Blume. Specie cu tija florală pînă la 30 cm înălțime. Spadice cu un apendirx de culoare alb-roz-roșiatică, iar spata în exterior verzuie cu pete roz, în interior galben-verzuie, la bază roșie, lungă de cca 18 cm.

Amorphophallus campanulatus Blume. Specie cu tijă florală pînă la 25 cm înălțime. Spată purpur-violetă, de cca 4 ori mai lungă decît tija, iar spadicele mai scurt, îngroșat spre vîrf, cu apendix spongios.

Amorphophallus rivieri Dur. [syn. Hydrosme rivieri (Dur.) Eng.]. Specie la care frunza are un pețiol verde cu striuri, înalt pînă la 1 m. Inflorescență înaltă de cca 95 cm, spadice la bază înconjurat de spată (purpur-lucioasă, la bază cilindrică), apoi liber, cu un apendix negru-violet, lung de cca. 28 cm.

Amorphophallus titanum Bece. Plantă netedă, cu tijă florală înaltă de cca 0,95 m și spată, în interior, brun-purpur, în exterior, verzuie, lungă de cca 75 cm.

Intrare: Amorphophallus (gen de plante)
Amorphophallus (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Amorphophallus
Intrare: Amorphophallus bulbifer
Amorphophallus bulbifer  nomenclatura binară
compus
  • Amorphophallus bulbifer
Intrare: Amorphophallus campanulatus
Amorphophallus campanulatus  nomenclatura binară
compus
  • Amorphophallus campanulatus
Intrare: Amorphophallus rivieri
Amorphophallus rivieri  nomenclatura binară
compus
  • Amorphophallus rivieri
Intrare: Amorphophallus titanum
Amorphophallus titanum  nomenclatura binară
compus
  • Amorphophallus titanum