10 intrări

22 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AGÁVĂ, agave, s. f. Nume dat mai multor plante ornamentale, cu frunze lungi până la 2 m, late și groase, cu spini pe margini, originare din America (Agave); din fibrele frunzelor uneia dintre specii (Agave americana) se fac frânghii și diferite țesături. – Din fr. agave.

AGÁVĂ, agave, s. f. Nume dat mai multor plante ornamentale, cu frunze lungi până la 2 m, late și groase, cu spini pe margini, originare din America (Agave); din fibrele frunzelor uneia dintre specii (Agave americana) se fac frânghii și diferite țesături. – Din fr. agave.

aga sf [At: MEHEDINȚI, P. 16 / Pl: ~ve / E: fr agave] Nume al mai multor plante ornamentale, cu frunze lungi până la 2 m, late și groase, cu spini pe margini, originare din Mexic.

AGÁVĂ, agave, s. f. Plantă originară din America, cultivată ca plantă ornamentală sau pentru fibrele textile care se scot din frunze.

AGÁVĂ, agave, s. f. Nume dat mai multor plante ornamentale, originare din America (Agave); din fibrele frunzelor uneia dintre specii (Agave americana) se fac frânghii și diferite țesături. – Fr. agave (< gr.).

AGÁVĂ s.f. Plantă exotică originară din Mexic, din ale cărei frunze se scot fibre textile. [< fr. agave, cf. gr. agauos – măreț].

AGÁVĂ s. f. plantă ornamentală, originară din Mexic, din ale cărei frunze se extrag fibre textile. (< fr. agave)

AGÁVĂ ~e f. Plantă erbacee exotică cu frunze lungi, late și groase din care se scot fibre folosite în țesătorie. /<fr. agave

agavă f. plantă tropicală ce aduce cu aloe (= fr. agavé).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

agávă s. f., g.-d. art. agávei; pl. agáve

agávă s. f., g.-d. art. agávei; pl. agáve


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

AGÁVĂ s. (BOT.; Agave americana) (pop.) limbă.

AGA s. (BOT.; Agave americana) (pop.) limbă.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Agave, fiica lui Cadmus și a Harmoniei și mama lui Pentheus. Fiindcă acesta din urmă s-a opus la introducerea cultului lui Dionysus în Boeotia, zeul s-a răzbunat pe Agave luîndu-i mințile. În nebunia ei, Agave l-a ucis pe Pentheus cu ajutorul sorei ei, Autonoë.

AGAVE L., AGAVE, fam. Amaryllidaceae. Gen originar din Mexic, cca 300 specii, cu rizomi, suculente, cu frunze întregi, cărnoase, spinoase pe margini, terminate cu un spin mare, pungite, verzi sau panașate, foarte rigide, așezate în rozete. Flori infundibuliforme (cu un cilindru scurt, cu lacinii liniare, erecte sau îndepărtate, stamine exerte, stil filamentos, stigmat trilobat), verzi sau gălbui, reunite în panicul terminal, pe o tijă înaltă pînă la 15 m. Fruct cu numeroase semințe.

Agave americana L. Specie cu flori pînă la 30, în panicul terminal, pe o tijă înaltă pînă la 8 m. Frunze (pînă la 1,80 m lungime și cca 20 cm lățime) liniar-lanceolate, gri-verzi sau gri-deschis, pe margini cu spini maro-închis, în vîrf un spin lung de cca 2,5 cm, îndoit în exterior (Pl. 4, fig. 20).

Agave filifera Salm. Specie cu frunze (cca 18- 24 cm lungime, 2,5-3 cm lățime) liniare, în vîrf cu un spin de cca 2 cm, castaniu, dispuse în rozetă. Marginile frunzelor sînt însoțite de niște fire subțiri și lungi, albicioase.

Agave geminiflora (Tagl.) Ker-Gawl. (syn. hittaea geminiflora Tagliabue; Bonapartea juncea Willd.). Peduncul pînă la 4 m înălțime. Flori (cu diviziunile rulate spre exterior) într-un spic dens. Frunze verzi-închis (pînă la 50 cm lungime, 5 mm lățime) liniare, puțin păroase, în vîrf 1 spin de 5 mm, pe margine cu filamente buclate și o linie albă, subțire, în rozetă densă.

Agave parrasana Berger. Specie cu frunze (pînă la 32 cm lungime, 12-15 cm lățime) groase, viguros-dentate, gri-albastre. Spinul din vîrf, cca 2,3 cm lungime.

Agave salmiana Otto (syn. A. atrovirens Baker). Specie cu flori pînă la 10 cm lungime. într-o inflorescență înaltă pînă la 10 m. Frunze invers-lanceolate (2,5 m lungime, 45 cm lățime) gri-verzi, vîrf rulat ca un cornet, spini mari, puternici, cel din vîrf drept, cuneiform, cca 6 m lungime, castaniu, în rozetă imensă.

Agave schidigera Lemaire. Specie cu flori roșii-maronii, pînă la 6 cm lungime, în spic dens și lung, pe un peduncul înalt pînă în 4 m. Rozetă simplă, fără lăstari și mare număr de frunze convexe, pînă la 0,60 m lungime, 1,5 cm lățime. Spinul terminal lung pînă la 1,4 cm.

arată toate definițiile

Intrare: Agave (gen de plante)
Agave (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
 • Agave
Intrare: agavă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • aga
 • agava
plural
 • agave
 • agavele
genitiv-dativ singular
 • agave
 • agavei
plural
 • agave
 • agavelor
vocativ singular
plural
Intrare: Agave americana
Agave americana  nomenclatura binară
compus
 • Agave americana
Intrare: Agave filifera
Agave filifera  nomenclatura binară
compus
 • Agave filifera
Intrare: Agave geminiflora
Agave geminiflora  nomenclatura binară
compus
 • Agave geminiflora
Intrare: Agave parrasana
Agave parrasana  nomenclatura binară
compus
 • Agave parrasana
Intrare: Agave salmiana
Agave salmiana  nomenclatura binară
compus
 • Agave salmiana
Intrare: Agave schidigera
Agave schidigera  nomenclatura binară
compus
 • Agave schidigera
Intrare: Agave stricta
Agave stricta  nomenclatura binară
compus
 • Agave stricta
Intrare: Agave victoriaereginae
Agave victoriaereginae  nomenclatura binară
compus
 • Agave victoriaereginae

agavă Agave

 • 1. Nume dat mai multor plante ornamentale, cu frunze lungi până la 2 m, late și groase, cu spini pe margini, originare din America (Agave); din fibrele frunzelor uneia dintre specii (Agave americana) se fac frânghii și diferite țesături.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: limbă

etimologie: