afgan afgani afgană afghan afghană

etimologie:

4 definiții

afgán, ~ă [At: DEX2 / PI: -i, -e / E: fr Afghan] 1-2 smf a (Persoană) care face parte din populația Afganistanului. 3 a Care aparține afganilor (1). 4 a Care aparține Afganistanului. 5 a Din Afganistan. 6-7 sf a (Îs) Limba -ă (Limbă din grupul limbilor iraniene) vorbită de afgani (1). 8 sm Unitate monetară din Afganistan. 9 sm (a, îs, ogar -) Rasă de ogar cu păr forarte lung.

afgán, -ă s.m., s.f., adj. 1 s.m., s.f. Persoană care face parte din populația de bază a Afghanistanului sau este originară de acolo; (la pl. m.) populație indoeuropeană din Asia Centrală care formează majoritatea populației Afghanistanului, fiind de religie musulmană. 2 adj. Care aparține Afghanistanului sau afganilor, care se referă la Afghanistan sau la afgani; originar din Afghanistan. ♦ (subst. f.) Limba din grupul limbilor iraniene cu numeroase elemente străine, mai ales persane, indiene, arabe, vorbită de afgani. 3 s.m. (fin.) Unitate monetară în Afghanistan. 4 s.m. (zool.) Câine de companie decorativ, de origine afgană, cu părul lung și mătăsos. • scris și afghan. pl. -i, -e./<fr. afghan.

AFGÁNI s.m. Unitatea monetară a Afganistanului. (cf. fr., engl. afghani < pers. afghānī = al paștunilor (popor din E și S Afganistanului și din zone limitrofe ale Pakistanului)) [et. și MW]


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

JAMᾹL AD-DῙN AL-AFGHᾹNI [dʒəmál addin al-afgani] (Jamal ad-Din al Afghani as-Sayyid Muhammad ibn; afdar al-Husayn) (1838-1897), filozof și om politic afgan. Fondator al unei mișcări naționaliste islamice care viza eliberarea țărilor musulmane de sub dominația europeană și unirea lor într-un singur stat. Ideile sale au exercitat o puternică influență asupra mișcării politice panislamice din sec. 20.

Intrare: Afghani
Afghani
nume propriu (I3)
Intrare: afgan (adj.)
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular afgan afganul afga afgana
plural afgani afganii afgane afganele
genitiv-dativ singular afgan afganului afgane afganei
plural afgani afganilor afgane afganelor
vocativ singular afganule, afgane afgană, afgano
plural afganilor afganelor
adjectiv (A1) masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular afghan afghanul afgha afghana
plural afghani afghanii afghane afghanele
genitiv-dativ singular afghan afghanului afghane afghanei
plural afghani afghanilor afghane afghanelor
vocativ singular afghanule, afghane afghană, afghano
plural afghanilor afghanelor

10 definiții încorporate

Aceste definiții sunt deja încorporate în filele „rezultate” și „declinări”. Le prezentăm pentru edificare.

AFGÁN, -Ă, afgani, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația Afganistanului sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Afganistanului sau afganilor (1), privitor la Afganistan sau la afgani. ♦ Limba afgană (și substantivat, f.) = limbă din grupul limbilor iraniene vorbită de afgani (1). 3. S. m. Unitate monetară din Afganistan. [Scris și: afghan] – Din fr. afghan.

AFGÁN, -Ă, afgani, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte dintr-o populație indo-europeană din Asia-Centrală, formând populația de bază de religie musulmană a Afganistanului. 2. Adj. Care aparține Afganistanului sau afganilor (1), privitor la Afganistan sau la afgani. ♦ Limba afgană (și substantivat, f.) = limbă din grupul limbilor iraniene vorbită de afgani. 3. S. m. Unitate monetară din Afganistan. – Din fr. Afghan.

afgán / afghán [gh pron. g] adj. m., s. m., pl. afgáni / afgháni; adj. f., s. f. afgánă / afghánă, pl. afgáne / afgháne

afgánă / afghánă (limbă) [gh pron. g] s. f., g.-d. art. afgánei / afghánei

afgán s. m., adj. m., pl. afgáni; f. sg. afgánă, g.-d. art. afgánei, pl. afgáne

AFGÁN s.m. Unitate monetară în Afganistan. [< fr. afghani].

AFGÁN, -Ă I. adj., s. m. f. (locuitor) din Afganistan. ◊ (s. f.) limbă indo-europeană vorbită de afgani. II. s. m. câine de companie decorativ, de origine afgană. (< fr. afghan)

AFGÁN2 ~ă (~i, ~e) m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Afganistanului sau este originară din Afganistan. /<fr. afghan

AFGÁN1 ~ă (~i, ~e) Care aparține Afganistanului sau populației lui; din Afganistan /<fr. afghan

AFGÁNĂ f. mai ales art. Limba afganilor. /<fr. afghan