5 intrări

5 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ADENOPHORA Fiseh., ADENOFORA, fam. Campanulaceae. Gen originar din Asia și Europa Centrală, cca 55 specii, tufe cu tulpini erecte. Frunze pe margini dentate sau netede. Flori (marginea caliciului din 5 părți, corolă campanulată, stamine libere, la bază îngroșate, ovarul cu 3 secțiuni și stil lung ce depășește petalele albastre sau albe) în racem simplu sau compus sau în paniculă, în vîrful tulpinii. înflorește vara. Fruct, capsulă.

Adenophora bulleyana Diels. Specie cu flori albastre-deschis, cîte 3, infundibuliforme, cu stilul lung, exert. Tufă cu tulpini erecte, înaltă de cca 100 cm. Frunze bazale pețiolate, cele din vîrf nepețiolate, lunguieț-ovate pînă la lanceolate, pe margini dentate.

Adenophora himalayana Feer. Specie cu flori albastre, campanulate, singulare sau în racem rar. Tufă cu tulpini erecte, neramificate, înaltă pînă la 45 cm. Frunze, nepețiolate, cele din vîrf liniare, cele de la bază ovat-lanceolate cu margini netede, uneori puțin dentate.

Adenophora lilifolia L. Specie cu habitus de tufă, cu tulpină erectă, nepăroasă, înaltă de cca 100 cm. Flori cu miros plăcut, albastre-mov, campanulate, în racem rar. Frunzele din vîrful tulpinii lanceolate, nepețiolate, cele de la bază ovat-lunguiețe, crestate pe margini, lucioase, pețiolate.

Adenophora potaninii Korsh. Specie cu tulpină erectă, înaltă pînă la 1,60 m. Frunze ovat-lanceo- late. Flori mov, în paniculă.

Intrare: Adenophora (gen de plante)
Adenophora (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Adenophora
Intrare: Adenophora bulleyana
Adenophora bulleyana park  nomenclatura binară
compus
  • Adenophora bulleyana
Intrare: Adenophora himalayana
Adenophora himalayana park  nomenclatura binară
compus
  • Adenophora himalayana
Intrare: Adenophora lilifolia
Adenophora lilifolia park  nomenclatura binară
compus
  • Adenophora lilifolia
Intrare: Adenophora potaninii
Adenophora potaninii park  nomenclatura binară
compus
  • Adenophora potaninii