5 intrări

5 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

POLYGALA L., POLIGALA, AMĂREALĂ, fam. Polygalaceae. Gen originar din Europa, Africa de S, Australia, cca 550 specii, perene, erbacee, semiarbuști sau arbuști. Frunze alterne, uneori opuse sau în verticil, caduce, sesile, înguste, lanceolate. Flori (sepale cu aspect variabil, cele 2 interioare mai mari și colorate, aripile caliciului persistă pe fruct devenind verzi, petala din față în formă de carenă, deseori cu un apendix pețiolat, fimbriat, cele 2 laterale mai slab dezvoltate sau lipsesc, stamine concrescute pînă spre vîrf, albastre, roz, albe sau bicolore) dispuse, de obicei, în raceme sau spice terminale multiflore. Fructul, o capsulă comprimată, cordiformă, ovată sau rotundă, pieloasă. Semințe glabre sau pubescente.

Polygala calcarea L. Specie care înflorește vara. Flori colorate de la roz la albastru strălucitor. Tulpini tîrîtoare. Perenă, de rocărie, poziție însorită, sol calcaros.

Polygala chamaebuxus L. Specie originară din Europa, rezistă iarna afară. înflorește primăvara. Flori bicolore, roz-purpurii cu centrul galben sau alb (înainte de maturitatea fructului aripile caliciului cad, stamine concrescute la bază), pe un peduncul terminal sau în axa frunzei. Frunze mici, pieloase, lucioase, lanceolate sau eliptice, cu vîrf ascuțit. Semiarbust mic, totdeauna verde, 10-20 cm înălțime, cu tulpină ramificată, erectă sau tîrîtoare. Perenă, de rocărie. Capsulă sesilă.

Polygala myrtifolia L. Specie originară din Africa de S, plantă de seră. înflorește din apr.-aug. Flori cu peduncul scurt. Frunze invers-ovate sau alungite, cu vîrf ascuțit, moale. Tufă pînă la 1,20 m înălțime, cu lujerii pubescenți.

Polygala oppositifolia L. Specie originară din Africa de S, nu rezistă iarna afară. înflorește în apr.-sept. Flori (sepale verzi cu nervuri pe partea superioară purpur, cca 1 cm lungime, carenă verzuie cu vîrf purpuriu, petalele laterale roz-roșii-pal) în corimb terminal. Plantă pînă la 1 m înălțime cu lujeri glabri, de obicei roșietici, în tinerețe glauci. Frunze opuse, ovate sau cordiforme, cu vîrf ascuțit.

Intrare: Polygala (gen de plante)
Polygala (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Polygala
Intrare: Polygala calcarea
Polygala calcarea  nomenclatura binară
compus
  • Polygala calcarea
Intrare: Polygala chamaebuxus
Polygala chamaebuxus  nomenclatura binară
compus
  • Polygala chamaebuxus
Intrare: Polygala myrtifolia
Polygala myrtifolia  nomenclatura binară
compus
  • Polygala myrtifolia
Intrare: Polygala oppositifolia
Polygala oppositifolia  nomenclatura binară
compus
  • Polygala oppositifolia