3 intrări

3 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PHASEOLUS L., FASOLE DECORATIVĂ, fam. Leguminosae. Gen originar din America și Asia, cca 175 specii, erbacee, volubile. Tulpină, ușor pubescentă, 4-5 m înaltă. Frunze trifoliate cu foliole ovate, acuminate, prevăzute cu stipele. înflorire bogată, cu flori albe, roșii, gălbui, violete, purpur sau stacojii, uneori bicolore, dispuse în raceme, sepale mai scurte decît tubul floral, carena spiralat-recurbată, a 10-a stamină îngroșată la bază, liberă și cu un apendix mic, ovar cu mai multe ovule, stigmat oblic. Păstaie liniară sau falcată. Semințe diferite ca mărime, formă și culoare.

Phaseolus caracalla L. Specie originară din zona tropicală a Americii de S. înflorește în iun.-aug. Flori albe sau galbene cu roz sau violet, spiralate, parfumate, pe plante de cca 6 m înălțime.Frunze ovat-acuminate, pubescente. Se recomandă și pentru cultură la ghivece.

Phaseolus coccineus L. (syn. P. multiflorus Lam.). Specie originară din America de S. înflorește vara-toamna. Flori mari, roșii-aprins sau albe, uneori bicolore, în lungi raceme multiflore, mai lungi decît frunzele trifoliate, cu foliole ovate, acuminate. Plantă perenă, deseori cultivată ca anuală, erbacee, volubilă, cu tulpină peste 4 m înaltă, ușor-pubescentă. Fruct, păstaie păroasă.

Intrare: Phaseolus (gen de plante)
Phaseolus (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Phaseolus
Intrare: Phaseolus caracalla
Phaseolus caracalla  nomenclatura binară
compus
  • Phaseolus caracalla
Intrare: Phaseolus coccineus
Phaseolus coccineus  nomenclatura binară
compus
  • Phaseolus coccineus